Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Poznati travari: Slađana Micić

Slađana Micić o vezi između boje lekovitih biljaka i organa koje one leče

ŽUTE TRAVE LEČE JETRU A CRVENE KRV

Piše Jasna Jojić
objavljeno u “M.B.” 2011.

Kad su joj lekari posle izlaska iz kome dali listu lekova na koje je po život alergična, Snežana je bila prinuđena da se okrene lečenju biljem. Neven je njen “favorit”

Slađana Micić

Slađana Micić

Čajevi i mešavine koje služe za relaksaciju i nervni sistem uglavno se spremaju samo od listova i svi su zeleni

Za proteklih deset godina od kako je bila prinuđena da u biljkama pronađe lek za sopstvene mukotrpne zdravstvene tegobe, Slađana Micić(51) iz sela Brestovac kod Bora, kako je rekla za “Magično bilje”, potpuno se opsela fitoterapijom. Ne samo što je naučila da raspoznaje i bere lekovito bilje već je po nekom unutrašnjem osećaju počela da kombinuje meleme. I to tako uspešno da su svi prošlu kontrolu, ateste i registraciju Zavoda za zaštitu zdravlja u Zaječaru, a jedan od njih, namenjen kožnim bolestima i dekubitima, koristi se i u bolnicama.

*Po struci ste ekonomista. Kako vas je to sudbina primorala da postanete travar?

MUŠKE I ŽENSKE TRAVE
* Neki kažu da postoje muške i ženske trave?

– Tako zovu trave koje su same po sebi neverovatno korisne za pojedinačne poremećaje ili muškaraca ili žena. Za lečenje i preventivu bolesti prostate dobro je piti čaj od mlečike, zlatovice ili brusnice. Za upalu mokraćnih kanala i protiv ešerihije kod žena koristim galoper, baštensku biljku.

– Tokom 2001. godine imala sam strašne probleme sa kemenom u bubregu. Posle nekoliko operacija i hospitalizacija u beogradskim bolnicama, oslabila sam 23 kilograma i doževela potpuni pad imuniteta. Ubrzo posle operacije, dobila sam šok a onda sam pala u kratkotrajnu komu. Život mi je visio o koncu tri puta, sve dok na Institutu za alergologiju u Beogradu nisu konstatovali da sam alergićna na skoro sve lekove među analgeticima, anasteticima i antibioticima. Ukratko – zdravlje mi je i dalje bilo ugroženo a lekari nisu znali čime da me leče. Poslali su me kući. U tom bezumlju prisetila sam se priča svoje baka Vukosove Budić, koja je još uvek živa i bere bilje iz okoline sela Brestovca kod Bora. Od nje sam dobila prvu knjigu o bilju i prionula sam na učenje. Istog proleća krenula sam u berbu, isključivo po padinama Tupižnice, Stola, Stare planine, Deli Jovana, Miroča, Rtnja, Malinika i Dubašnice, i oko Svrljiga i Soko Banje. Tu sam našla sve biljke od kojih sam užurbano spremala meleme, da zamenim lekove koji su bili neophodni da ozdravim a koje nisam smela da pijem. Mešavine i tinkture koje sam napravila od biljaka pomogle su mi vrlo brzo, pa sam na nagovor lekara počela da ih pripremam i za druge. Na kraju sam recepture i registrovala i rešila da sav svoj život posvetim fitoterapiji. Bilje berem uvek na istom mestu jer su tlo, klima pa čak i biljni okoliš vrlo važni za kvalitet lekovitih svojstava biljaka. Svakome ko želi da se bavi melemima, preporučila bih mesta oko planina koje sam nabrojala.

*Motivisani spašavanjem sopstvenog života, pretpostavljam da ste nekim biljkama odmah morali da poklonite više poverenja nego drugima. Bez kojih biljki je po vašem osećaju skoro nemoguće pripremiti lek?

– Lekovi iz prirode, odnosno ono bogatstvo koje nose biljke, po mom dubokom uverenju, mogu pomoći svakom živom stvoru. Znači ono što pomaže životinjama, pomaže i ljudima. Kad živite na selu kao ja, uvidite da apsolutno sve životinje, kokoške, prasad, krave, ovce, psi, mačke, … pasu po livadama. Mnogo puta kad im nije dobro, one traže baš neku posebnu biljku. Tako sam postala sigurna da to čulo za lek imaju i ljudi, samo što su ga suzbili i otupili jer im drugi od rođenja nameću sisteme lečenja.
– Jedna od tih biljaka kojoj prilaze sve životinje kad se osećaju slabo a koju i ja stavljam u mnoge mešavine jeste neven. Različiti delovi ove biljke imaju zaista nebrojano lekovitih supstanci i može se reći da je neven lek za skoro sve poremećaje zdravlja čoveka.

OD GAVEZA PRSTI BI SRASLI
*Postoji li biljka koju bi mogli nazvati čudotvornom?

– To je biljka gavez ili crni koren. Ona regeneriše kosti i ubrzava njihovo zarastanje posle preloma. Toliko je efikasna da bi dva zdrava prsta potpuno srasla jedan uz drugi kad bi se uvezala melemom od gaveza i držali tako uvezani 40 dana. Ona pomaže i mišićima, za nekoliko dana sanira povredu ligamenata, hematome i sve ono što muči sportiste…

* Za neven kažu da najefikasnije čisti jetru inače zaduženu da izbacuje otrove iz organizma. Da li je blagodet i moć nevena u detoksikacji?

– Po mom iskustvu neven je još univerzalniji. Sem pomoći unutrašnjim bolestima on je osnov za svaku biljnu mešavinu kojima se leče i bolesti kože. Retke su biljke koje deluju tako brzo i efikasno kao neven. Zato je on uz anđeliku i žalfiju uvek prisutan u kremama i tinkturama koje spravljam za lečenje ekcema, herpesa, psorijaze, ćelavosti,… Inače za čišćenje organizma, odmašćivanje jetre kao i za sva oboljenja tog tipa, poput hepatitisa, delotvorne su i druge žute biljke – rusa trava koja ima žuti cvet i list, petrovac, žuto smilje, trava iva… Ona u narodnoj medicini važi za tako blagodetnu biljku da se odvajkada govori: “Trava iva diže iz mrtvih žive”.

* Sve biljke koje ste pomenuli u vezi čišćenja organizma su žute boje. Da li supstance koje biljkama daju boju imaju veze sa zdravljem? Postoji li inače neka analogija u tom smislu?

– Time bi se naučnici morali detaljnije pozabaviti. Ali, zaista se bolesti krvi, krvnih sudova i srca, koje je crvene boje, leče crvenim biljem – glogom, konopljušom ili resnikom, cveklom, lubenicom, koprivom koja takođe cveta crveno…

* Može li se izvesti i zaključak da zelena boja, za koju psiholozi tvrde da odmara oči, u bilju nosi neke supstance koji umiruju nervni sistem, relaksiraju i uspavljuju?

– Možda može. Sve vrste čajeva tog tipa kao i oni čajevi koji se pripremaju svakodnevno kao jednokomponentni, (radi održavanja zdravlja, a ne zbog njegovog poremećaja), jesu u stvari samo mleveni listići biljaka. Jednako je međutim važno i kako se melem pravi.

* Mislite da mu lekovitost pridodaje energija fitoterapeuta ili ima i neke posebne veštine koju treba naučiti?

– Energija osobe koja pravi lek jeste važna. Zato ćete čuti mnoge kako kažu da im primera radi, kantarionovo ulje ili mast od nevena iz apoteke, nikada ne pomognu onako kako im pomažu ulje i mast koja se spremi kod kuće.
– Postoji međutim još jedan važan faktor. Kod travara koji pripremaju male količine lekova ne može se desiti da se sa strukovima lekovitog bilja provuče i neka nepotrebna travka ili korov, kako se to često dešava u fabrikama koje pakuju lekovito bilje. Po mom mišljenju svaki melem je daleko delotvorniji kada se priprema ručno na tradicionalan način.

Share

Knjige, tekstovi, intervjui…