Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

KNJIGA MARŠ NA DRINU 2. IZDANJE

mockups-design.com

mockups-design.com

Marš  „Na Drinu“ koji je tokom Cerske bitke od 16. do 25.  avgusta 1914. godine, inspirisan junaštvom srpske vojske, komponovao muzički velikan Stanislav Binički (1872-1942), postao je simbol  te  prve borbe u Velikom ratu i ujedno prve pobede saveznika u njemu. Kompozicija je odmah postala slavna u Evropi  i do danas je  interpretiraju najslavnija muzička imena u celom svetu i to  u aranžmanima od simfonijskog do rock n’ roll i texno mix zvuka.

Punih 100 godina to je delo pratilo sudbinu srpskog naroda i događaje na Balkanu pa se može nazvati i mini istorijom Južnih Slovena.

Tokom proslave  pola veka od nastajanja, 1964. godine, marš „Na Drinu“ dobio je i stihove iz pera književnika, novinara i diplomate Miloja Popovića. Poslednje strofe poeme su integralno vezane uz srednji deo marša, koji je Binički nazvao Trio, i  kreirana je pesma Marš na Drinu koja se izvodi vokalno i horski.

Ono što ovu kompoziciju i pesmu čini večnim je činjenica da su prihvaćene od široke javnosti i da ih ljudi slušaju, pevaju i sviraju ne samo u koncertnim dvoranama, već i na trgovima, stadionima, u kafanama, i u domovima… uz nju se obeležavaju i rođenja i krštenja, pobede i jubileji, i  poslednji životni pozdravi. Zbog ove uloge marš „Na Drinu“ može se smatrati lovorikom Velikog rata i slobodarskim akrodom.

Ovo drugo izdanje knjige “Marš na Drinu” prati CD na kojem je niz različitih aranž,ana čuvene kompozicije,od kojih su najzanimljiviji novi r&b aranžmani iz 2015.  i 2016. godine  čiji je autor produkcijska kuća iz Njujorka ARKTK  i  mlada srpska kompozitorka Teodora Pavlovska, jedan od najmlađih stipendista  Berklee College of Music koja posle diplomiranja radi i živi u USA.3d CD disk mars na drinu vertikal

mockups-design.com

mockups-design.com

3d CD disk mars na drinu

 

Prvo izdanje lmkioge Marš na Drinu izdato je 2015. godine tokom jubileja obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata . Knjigu je izdala Vojska Srbije.

March on the Drina BookNOTNI ZAPIS  MARŠ NA DRINU – STANISLAV BINIČKI

Нотни запис дела марша На ДринуНотни запис марша На Дринуbinicki (2)

Knjige, tekstovi, intervjui…