Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Pevačica Tijana Dapčević

Pevačica Tijana Dapčević u misiji „povratak prirodi“

PUBLIKU OPIJA I MIRISOM BELOG LUKA

Matični mleč ili med osnovni su sastojci svih obroka pop zvezde i njenog dvogodišnjeg sina

Piše Jasna Jojić
objavljeno u “M.B.” 2011

Tijana Dapčević

Tijana Dapčević

U tridesetpetu godinu života i Novu 2011. Tijana Dapčević, pop zvezda eks jugoslovenskog prostora, ulazi sa novim imidžom savesne mame, sa novim pesmama kojima će oduševljati publiku, sa novom nadom da će ostvariti svoj životni san i snimiti film, i, sa starom navikom koje se nikada neće odreći – da svesno gaji radost i vedrinu. U tome joj, kako je ekskluzivno otkrila za „Magično bilje“, decenijama unazad pomaže redovno konzumiranje proizvoda od meda, pre svega matični mleč.

– Moji obroci se godinama sastoje uglavnom od voća ili povrća koje izmiksam u blenderu i u svaki od njih obavezno dodajem med ili matični mleč. Ti proizvodi ne samo da mi podižu imunitet već osećam kako mi jačaju volju i doprinose izvrsnom raspoloženju.

* Na isti način brinete i o ishrani svog sina Vuka?

– Vuk ima dve godine i od kada može da jede sve, uglavnom mu spremam istu hranu kao i sebi. Ponekad dodam i malo mesa ali isključivo svežeg. U porodici izbegavamo sve vrste prerađevina zbog aditiva koje u njih dodaju.

* Biljke koristite i za lečenje?

– Vaspitavana sam od malena da trave i njihova mešavina u čajevima mogu pomoći kod mnogih bolesti i poremećaja i u tom uverenju živim i danas. Retko sam pila lekove i uglavnom se trudim da zdravlje čuvam čajevima koje pijem najmanje dva puta dnevno.

* Čajeve kombinujete ili ste se opredelili za jedan?

– Obožavam majčinu dušicu a svakodnevno obavezno pijem po dve šolje banča čaja. Njime sam u potpunosti zamenila kafu. On mi daje onaj osećaj spokojstva kao i kofein, a s druge strane imam osećaj da me čini zdravijom zbog vitamina A, C i B kompleksa.

* Banča čajem se pripremate i za ulazak u takozvane zrele godine? Tvrdi se da su ti preprženi listovi japanskog zelenog čaja, zbog velike količine kalcijuma, izvrsni kao prevenciju za osteoporozu?

– Čini mi se i da je dobar antioksidant. Uništava sve toksine.

* Kažu da se toksini u organizmu skupljaju i zbog stresova. Vi ste u poslu koji neminovno nosi osećaj strepnje hoće li se ono što radite dopasti masi, i dodatno, na koncertima morate biti spremni da opčinite publiku. Imate neki poseban recept, obzirom da to baš uspešno radite i simpatišu vas sve generacije?

– U šali kažem da su za to zaslužni opojni mirisi belog i crnog luka koje obožavam i konzumiram ih u ogromnim količinima. Nemam predsrasuda zbog tih „nepoželjnih“ aroma i sav (za)dah sa zadovoljstvom sručim u mikrofon.

* Naklonost ka biljnoj ishrani i preparatima zaslužna je i za vaš odličan fizički izgled čak i posle trudnoće i porođaja?

– U to sam, ubeđena. U trudnoći sam se ugojila 30 kilograma pa sam u salu za porođaje ušla sa 100 kilograma. Bilo je nezamislivo da ću tako brzo uspeti da se oslobodim viška. Ali motiv, volja i moja navika da verujem u biljke, učinila je svoje. Za 14 meseci vratila sam vitku figuru bez ikakvih drastičnih dijeta, kapsula za mršavljenje i sličnih preparata. Vuka sam dojila, nažalost, samo do četvrtog meseca a potom sam ukinula hleb, slatkiše i posvetila se pripremi obroka od voća i povća. Mišiće sam zategla u teretani a navikla sam se i da dobro doručkujem i izbacim večeru. Takav režim od srca preporučujem svakom čitaocu vašeg lista.

KUNE SE U ŽALFIJU

* Vaš je glas savršen. Ne samo što, kako tvrde stručnjaci, imate apsolutni sluh i savršenu kontrolu tonova već i zbog divne boje. Reklo bi se da emituje neku toplinu. Kako brinete o njemu?

Moje glasne žice neguje žalfija. Koristim je svakodnevno – i pijem je, i ispiram usta i grlo njom. Čaj od žalfije inače ubija sve bakterije pa ga trebaju piti i oni koji se ne bave pevanjem.

Share

Knjige, tekstovi, intervjui…