Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Pevačica Lena Kovačević

Sa pevačicom Lenom Kovačević, najvećom nadom srpske pop scene danas

RITUAL SA CIMETOM I JOGURTOM

Duhovni život podjednako je važan kao i karijera. Svaki dan pevačica počinje praveći sokove od voća i povrća

Piše Jasna Jojić
objavljeno u “M.B.”, 2011

Lena Kovačević

Lena Kovačević

Osveženje domaće muzičke scene i tv programa, Lena Kovačević, živela je do skoro klasičnu sudbinu telentovanog deteta rođenog u Srbiji. Svoj dar morala je da dokaže u inostranstvu pa tek onda da oberučke bude prihvaćena u rodnoj zemlji. Sada je mnogi prepoznaju i na ulici opčinjeni njenom prirodnom lepotom, suzdržanošću dame, glasom iškolovanim na džez odseku Muzičkog konzervatorijuma u Amesterdamu, pesmama koje sama komponuje, i jednom divnom obradom srpske narodne pesme “Gusta mi magla padnala” koju je snimila za čuvenu kuću EMI.
* Učestvovali ste i u mnogim projektima muzičara sa svih strana sveta, sarađivali ste sa kolegama iz Big Benda RTS-a a u decembru 2009. izdali ste svoj prvi album pod nazivom “Dobar dan za pevanje”. Da li ste zadovoljni svojom karijerom do sada i šta su vam planovi?

– Sa svojim timom pripremam nekoliko nastupa. Iščekujemo toplije vreme kada ćemo se truditi da se što više družimo sa publikom u Srbiji i inostranstvu. Uporedo sa tim, posebno se radujem novim predlozima za komponovanje i nastavku saradnje sa RTS-om i dečijim horom ’Kolibri’ za koji sam pisala muziku i tekst za novogodišnju pesmu.
– Novi cd će izaći tek pošto ovaj koji je snimljen i pripremljen i za strano izdanje, zaista zaživi onako kako treba, tako da i pored puno ideja koje imam za sledeći projekat, moram biti strpljiva.

* Učestvovali ste i na Summertime festivalu u Beogradu. Da li džez u Srbiji zaista ima publiku i jeste li zadovoljni medijskim statusom ritma i bluza kod nas?

– Džez svuda ima svoju odabranu publiku, istinske ljubitelje ove vrste muzike. Studirala sam modernu muziku, džez i pop muziku, soul, r&b, imala sam sreću da učim sve ove stilove pored zaista fantastičnih muzičara, u jednom isnpirativnom okruženju. Ali, ne bih se usudila da kažem da se bavim samo džez muzikom, ovo je album koji ima primese džeza, popa i elemenata naše tradicionalne muzike koja mi je veliki kreativni pokretač. Izuzetno sam zadovoljna odzivom i reakcijom publike i medija. U protekloj godini imali smo puno koncerata a svakako je najupečatljiviji onaj u Sava Centru u okviru Summertime Festivala kada sam imala priliku da zajedno sa mojim bendom, u jednoj intimnoj atmosferi, po prvi put predstavim ovaj album beogradskoj publici.

* Čini ste da ste od svog oca Dušana Kovačevića nasledili i dar pisanja. U nekim od vaših tekstova slušaoci mogu otkriti i Vas lično?

– U svakoj pesmi postoji nešto za šta sam lično vezana, zato mi je tekst koji pevam izuzetno važan jer iza njega mogu da stanem. Nisam od onih pevača kojima tekst nije bitan i koji tekst mogu da glume. Jednostavno, ne osećam se udobno u tom slučaju.

* Sa vašeg sajta se vidi da uživate i u duhovnoj muzici?

– Pravoslavni sam hrišćanin i trudim se da živim u skladu sa svojom verom. U Holandiji sam nekoliko godina vodila Crkveni hor kod Oca Vojislava Bilbije i Oca Velizara Rakića. Njihov život je za mene fantastičan primer istinskih propovednika naše vere. Volim duhovnu muziku i volela bih da u toku ove godine sa Vesnom Biorac, izuzetnim pojcem i ikonopiscem, snimim album duhovnih pesama. Volim hor Melodi i Divnu Ljubojević. Čuti ovaj hor uživo je poseban doživljaj.

* Da li sada okupirani poslom i karijerom stižete da se posvetite i zdravlju i očuvanje lepote?

– Brinem o svom zdravlju i poučena nekim iskustvom, volim da na vreme reagujem. Verujem u ono bolje sprečiti… Trudim se da dovoljno spavam, da se zdravo hranim i budem aktivna fizički, takođe, imam svoje načine opuštanja, bavim se stvarima koje mi prijaju, što je podjednako važno za zdravlje.

* Na pragu ste 30-te, kad se ljubi obično opredeljuju između stalne upotrebe medikamenata i prirodnih preparata. Šta vi preferirate?

– Volim da unosim vitamine na prirodan način, dan započinjem pravljenjem sokova od voća i povrća, u toku dana se trudim da jedem što više salata, uopšte presne hrane. Uvek biram prirodno pre veštačkog ukoliko se naravno ne radi o nekim posebnim i većim potrebama za određenim vitaminima. Trudim se da jedem zdravo, da unosim dovoljnu količinu povrća i voća kao i proteina. Ipak, nisam rob zdrave ishrane, volim i izuzetno začinjenu hranu, volim male a jake obroke, veliki sam ljubitelj čokolade i slatkiša, ali trudim se da jedem po malo a više puta dnevno i tako se već dugo hranim.
– Posebnu pažnju posvećujem glasu i ’štedim’ ga na nekoliko načina. Ne pijem puno hladnih napitaka, izbegavam zadimljen prostor, nisam nikada bila pušač, nije dobar ni preteran govor u prostorijama gde je bučno. Na dan koncerta ili snimanja, vodim računa o tome šta jedem – mlečni proizvodi i koštunjavo voće su na „ne, ne!“ listi tih dana.

* Imate i neke navike vezane za negu lepote?

– Svakako je bitna briga o svemu što smo dobili na dar. Volim kozmetiku, posebno za negu kože i kose. Često koristim pakovanja za kosu, obzirom na profesiju, trudim se da se što manje šminkam u toku dana, volim izuzetno negovan ali prirodan izgled.

* Primenjujete li neke rituale za psihičku snagu i kreativnost u poslu?

– Svakog dana uživam u nekom novom sopstevenom ritualu, bez obzira da li je to divna šolja čokoladnog mleka posle vežbanja, ili frapea od voća koje imam pri ruci, uz jogurt i malo cimeta recimo. Predveče volim da popijem šolju čaja sa malo mleka i meda. Isprobavam i nove recepte. Negovanje kože, stavljanje maske i čitanje knjige ili preslušavanja muzike je nešto u čemu takođe uživam.

* Šta preporučujete čitaocima „Magičnog bilja“ da ostanu  ili postanu zdravije duhom i telom, da oplemene svoj život stvaranjem bilo koje vrste?

– Moja preporuka svakome je da se trude da ispune život ljudima koje vole, i koji ih vole, da brinu o svom unutrašnjem životu makar samo podjednako koliko se danas vodi briga o onom spoljašnjem. Tragati za profesijom koja nas ispunjava, čuvati svoje dostojanstvo, biti svoj, i na kraju, ali ne i najmanje bitno – otkriti i zavoleti džez ovog proleća.

Share

Knjige, tekstovi, intervjui…