Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Pevačica Goca Tržan

Pevačica Goca Tržan u skladnoj misiji s prirodom

ELIKSIR – ŽALFIJA U MLEKU

Cimet je takav antioksidant da pomaže i čišćenje energetskog prostora. Goca kupuje čak i parfem sa njegovim mirisnim esencijama
Piše Jasna Jojić
objavljeno u “M.B.”, 2011

– Reiki i rekonekcija podižu mi samopouzdanje i čine me zdravom

Goca Tržan

Goca Tržan

Od kako se pojavila u javnom životu Srbije, Goca Tržan je izazivala kontroverzna mišljenja. Menjala je muzičke žanrove, eksperimentisala sa imidžom, transformisla svoj izgled… U intervjuima i tv emisijama nekad je odavala utisak nesigurne studentkinje a nekada vamp žene koja tačno zna – i šta hoće i kako da to dobije.
Ipak, u ovoj priči za čitaoce „Magičnog bilja“, popularna pevačica predstavila se kao vrlo stabilna osoba koja je sa trideset sedam godina probala sve pa striktno odlučila kakav će stil života da odabere.
* Koji je to događaj uticao da poslednjih meseci odajete utisak snažne osobe koja je napokon prevazišla prekretnicu i odabrala svoj put?

– Učešće u rialituju „Survajvr“ TV Prve, i boravak na Filipinima, stavili su me u situacije o kojima ljudi, navikli na savremeni, komforan način života, teško da i razmišljaju. Tamo sam bukvalno preživljavala i drastično sam se promenila posle povratka kući. Sada život mnogo više cenim i u pravom smislu reči mogu reći da znam: i kako se postaje Spartanac, i koliko vredi kad čovek nauči da se kontroliše, i na koji način treba tražiti sreću i u malim udobnostima.

* Ukratko, kad reklamirate dorneo dušeke, ne čitate napisani scenario već govorite iz srca verujući u život u skladu sa prirodom?

– Mislim da sam tamo napokon osvestila ono čemu sam oduvek težila. Od „Survajvera“ sam definisala svoje telo kao nešto što treba negovati i čuvati pa redovnije nego do sada polažem na sklad i lepotu. Ne štedim novac kad su u pitanju preparati, vežbam tri puta nedeljno u teretani, i potpuno sam posvećena reiki tehnici.

* Reiki je sistem koji se na Zapadu promoviše kao sistem lečenja, ali, u svom izvornom istočnjačkom smislu on je kontrola univerzalne energije. Šta vi vidite u njemu?

– Uživam u tome da reiki promovišem onako kako ga ja doživljam – kao celoviti stil života koji u nama budi i ljubav ka drugima i ka prirodi. Daje nam dakle mogućnost da se na višem nivou zaštitimo ali i da širimo neko sveopšte dobro.

* Jednom prilikom ste izjavili da verujete u vančulne moći koje ljudi poseduju ili mogu da ih razviju. Da li se bavite sobom i sa tog duhovnog aspekta?

– Praktikujem i rekonekciju pa sam uverena u međuenergetske odnose. Ta vrsta mentalnih vežbi prija mi da kontrolišem svoj mentalni nivo i da pojačam samopouzdanje. Tako prevazilazim stanja napetosti i postajem imuna na provokacije okoline.

* Priča se da ova metoda profesora dr Perla, kako joj ime i kaže re- konekcija, navodi ljude da postanu svesni saznanja koja se genski prenose jer su jako dobra za kvalitetniji život i održanje čitave vrste. Imate li neka iskustva u vezi sa tim?

– Na neki način uvek znam šta je za mene dobro i bez nekog posebnog informisanja odredila sam prioritete kako da mi i duh i telo ostanu zdravi. Mislim da je to posledica rekonekcije.

* Postoje li neki rituali u svakodnevnom životu koje ste sebi tako zacrtali?

– Verujem u moć zelenog čaja i svakog dana popijem po pola litra. Takođe se pridržavam sopstvenog osećaja koliko je voda zdrava i neophodna za čišćenje organizma, pa redovno pijem velike količine.

* Vi ste studirali poljoprivredni fakultet. Pretpostavljam da su vam biljke i tradicionalni načini lečenja bliski?

– Da. Uglavnom i ne idem kod lekara a sve što ne mogu brzo da saniram mentalnim vežbama, rešim biljnim melemima ili napicima. Najviše verujem u zdravstvenu moć cimeta i trpam ga gde god stignem. Obožavam ga sa pirinčem i često jedem sutlijaš ali ga stavljam i u čajeve i u napitke. Miris ove biljke me tako osvaja da koristim čak i parfem od njegovih esencija.

* Da li i inače pazite na ishranu?

– Ne u smislu da se odričem bilo čega što volim ili onoga što prija mom organizmu. Primera radi, obožavam palačinke i testa i jedem ga kad imam potrebu. Ali, po prirodi stvari više mi odgovaraju kuvane i poširane nego pržene namirnice. Na mom se stolu zato nalazi uglavnom lako obareno, skoro presno povrće i sveže voće. Otprilike onako kako to rade Kinezi. Mom se mužu to ne dopada, on je gurman,… nekako ipak nalazimo kompromis.

* Na čiji se stranu stavila vaša četvorogodišnja ćerka Lena?

– Lena je zdravo dete i vodi se svojim instiktima. Ne dajem joj tablete i ne vodim je kod lekara. Ako dobije kijavicu, isperem joj nos običnim fiziološkim rastvorom a kad vidim da joj preti neki virus, trudim se da joj obezbedim što više šetnje po čistom vazduhu.

* Prisećam se da ste u nekim skorašnjim intervjuima pominjali da Lena voli i da peva i da na vašim koncertima tipuje binu, pa da se malo i mi dotaknemo muzike. Šta planirate u karijeri?

– I dalje ozbiljno razmišljam samo o svojoj pevačkoj solo karijeri. Nadam se da će na mom sledećem cd-u biti još zrelije pesme.

* Nov način života i ustaljena vera da nam je život onakav kakve su nam misli doveo je do toga da ste posle deset godina prevazišli razmirice sa kolegama iz mladosti? Nedavno ste, tačnije 1. aprila, održali koncert sa starim sastavom „Tap 011“. Da li na nastup sada gledate kao na prvoaprilsku šalu ili mislite da taj bend ponovo ima budućnost?

– Koncertom sam vrlo zadovoljna i lepo je što smo se ponovo okupili i pomirili. Pružila nam se prilika da vidimo kako smo svi odrasli, i životno i profesionalno. Dogovorili smo se da nadalje sarađujemo i tako s vremena na vreme oplemenjujemo naše solo karijere…

OKREPLJENJE ZA SEKUND

* Koja je biljka favorit po lekovitosti za vas?

– Žalfija. Njome negujem svoj glas ali verujem da ona uspeva da podmaže i podmladi ceo organizam. Može se piti kao čaj ali je još efikasnija kada se priprema u mleku. Ja je spremam tako što u dva decilitra hladnog mleka dodam kašičicu isitnjenje žalfije, pustim da to proključa i ohladi se, pa potom ocedim i zasladim sa 1-2 kašičice meda. Deluje okrepljujuće. I to – odmah.

Share

Knjige, tekstovi, intervjui…