Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Moderni Japanci redovno svetkuju magijski praznik plodnosti

VEČNI ŠARM  GVOZDENOG PENISA

Piše Jasna Jojić, objavljeno u Kompaniji „Novosti“, maj 2005.

tradicionalni ritual u Kavasakiju

tradicionalni ritual u Kavasakiju

 

 Seksomani širom sveta prošlog su se meseca najviše radovali reportažama koje su mediji prenosili sa festivala Kanamara macuri ili tradicionalnog Praznika gvozdenog falusa koji se održava u Japanu. Na njemu se kao božanstvo slavi penis koji se poput relikvije viđa u svim medijima, od  ilustracija i skulptura do poslastica i ikona.
Ovaj praznik koji počinje prve nedelje aprila i traje ceo mesec, posvećena je proleću koje sa sobom donosi sreću i plodnost. “Festival železnog falusa je šintoistički obred plodnosti čija je centralna događanja održavaju oko lokalnog svetilišta Kanajama u gradu Kavasaki, južno od Tokija”, preneo je Rojters.

Istorija svetilišta posvećenog penisu seže u 17 vek, u period Edo (1603-1867). Kavasaki je u to doba bio usputna stanica na putu Tokaido, koji je povezivao grad šoguna, Edo (sadašnji Tokio), s tadašnjom prestonicom Kjoto. Konobarice i kuvarice koje su posluživale putnike, često su bile prinuđene da rade i kao prostitutke, pa je svetilište tada promovisano kao omiljeni hram gejši u kojem su se one molile da ih bogovi zaštite od polnih zaraza.

tradicionalni ritual - u Kavasakiju

tradicionalni ritual u Kavasakiju

Ali, kako kaže legenda, u tom svetilištu, vekovima pre toga, izrađen je prvi metalni penis koji je sprečio veliku ‘tragediju’. Glavni lik te drame bio je demon, koji se sakrio u telu mlade devojke i dva puta kastrirao njene mladoženje tokom prve bračne noći. Niz nesrećnika je prekinuo domišljati kovač koji je izradio gvozdeni penis kojim je treći mladoženja demonu slomio zube i tako ga onesposobio. Ta spasilačka alatka dobila je zasluženo mesto u svetilištu i postala je predmet obožavanja sve do danas kada u hram penisa dolaze hodočasnici i vernici koji mole za rođenje deteta, zdravo potomstvo, i sreću u braku. I to ne više samo iz Japana već i iz celog sveta – na stotine hiljada njih se tokom aprila zabavlja gledanjem i doticanjem, više – manje spretno izrađenih penisa uglavnom ogromnih dimenzija. Kupuju prigodne “polne” suvenire, među kojima najčešće dominiraju lizalice. A gradski oci su se potrudili da celoj fešti stvorenoj u fantastičnoj japanskoj mašti daju i koristan efekat.

tradicionalni ritual u Kavasakiju

tradicionalni ritual u Kavasakiju

Na festivalu se okupljaju i travestiti i homoseksualci koji u procesijama po lokalnim ulicama nose  pokretne oltare ukrašene ogromnim ružičastim penisima i na njima sakupljaju priloge koji se odmah uplaćuju na račun Udruženja za borbu protiv AIDS

zp8497586rq
Share

Knjige, tekstovi, intervjui…