Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Ginekolog-onkolog dr Sibin Ilić

Ginekolog-onkolog dr Sibin Ilić o pms-u, klimaksu, tumoru dojke i grlića materice i upotrebi bilja u suzbijanju tih bolesti

ARONIJOM I BELIM VINOM PROTIV TUMORA I CISTI

Piše Jasna Jojić, objavljeno 2011. “M.B.”

Prevencija obaveznim šestomesečnim pregledima, samokontrolom, upotrebom biljnih obloga i zeolitom

Lekari u razvijenim državama još su pre desetak godina dobili rat sa tumorom dojke, inače vrlo čestim oboljenjem žena, a uporno se trude da im olakšaju i pred-menstrualni sindrom (pms), suzbiju valunge, hormonalne, ali i sve druge opasnije, klimakterične tegobe, poput kobnih cisti ili tumora grlića materice. Sve to, kako za „Magično bilje“ kaže onkolog-ginekolog dr Sibin Ilić, uspelo im je popularizacijom prevencije, medikamentima i novim metodima lečenja, ali i savetima o upotrebi biljaka koje su za očuvanje zdravlja koristili naši preci a oni su danas potvrđeni u najsavremenijim laboratorijama.
* Vi ste među prvima, još pre osam godina, poveli akciju da se kupi pokretni mamograf zbog alarmantnog broja obolelih i žena u riziku od raka dojke. Sada kad je to napokon realizovano, koji je sledeći korak?

– Pored redovnog lekarskog pregleda dojki, koji je svuda u razvijenom svetu obavezan, besplatan i radi se na šest mesci, trebalo bi da svaka žena posle 35. godine starosti, bar jednom godišnje ode na takozvani “skrining”, ginekološki pregled dojki i test “Papa Nikolau” koji ukazuje na promene u donjim reproduktivnim organima. Ali se i one same moraju brinuti o svom zdravlju. Treba da se pridržavaju uputstva takozvanog zdravog života. Posebno one koje karcinom već imaju u porodici. Ishrana mora biti uravnotežena i moraju se isključiti svi rizici poput uzimanja anti-bebi pilula ili pušenja.

* Preporučuje se i da žene same pregledaju svoje grudi?

– I to je bitan deo preventive. U svetu žene to rade svakog meseca, deset dana posle prvog dana menstruacije. Ako se polako pregleda celi gornji deo tela, na dodir se može osetiti bilo kakva promena.

* Pristalica ste i takozvanih “alternativnih” lekova u preventivi i po potrebi u lečenju?

– Iskustva naših predaka su uvek neprocenjiva i osnov su za današnja visoko naučna, labaratorijska istraživanja. Rusi su odavno ustanovili da određene biljke, kad su u čovekovom okruženju mogu biti preventiva za nastanak tumora. Tako primera radi, s obzirom na visok stepen rizika od zračenja kome smo u Srbiji izloženi, Rusi bi nam preporučili da što više uzgajamo biljku aroniju. U Ukrajini su, posle katastrofe sa Černobiljem ustanovili da se ona može koristiti kao “upijač” zračenja. Bobice aronije, upijaju razne elemente. Neke farmaceutske kuće od aronije su već počele da proizvode i sirup koji bi mogao poslužitio kao preventiva od tumora, posebno na dojkama. Drugi “lek iz zemlje” koji se širom sveta koristi za smanjenje štetnih zračenja je hemijska supstanca zeolit koja se inače i kod nas često upotrebljava, ali u industriji, za proizvodnju deterdženata, i za dodatak vodi koju piju životinje. Iskustva govore da se jonizirajuća zračenja, koja su jedan od glavnijih uzroka nastanka tumora, sprečavaju ako se zeolit pospe po zemlji. To se može učiniti i organizovano, na državnom nivou ali i svako ko ima svoje dvorište, na ovaj način može da pokuša da pomogne sebi. Danas postoje i tablete a mnogi zeolit dodaju i vodi koju piju. Za sve što se unosi u organizam, naravno, treba konsultovati lekara ili farmaceuta.

* Više puta ste u intervjuima tvrdili da su stanovnici Srbije sve ugroženiji radijacijom a posebno ugrožene su žene. Koja su to područja najrizična i zašto?

– Svi mi u Srbiji, ali i celom Balkanu pa možda i u jugoistočnoj Evropi, postali smo rizična grupa posle bombardovanja NATO alijanse jer su projektili bili punjeni osiromašenim uranijumom koji ima štetna jonizirajuća dejstva, i uništava nam zdravlje. Ne smemo zaboraviti da su svi ti elementi ostali u prirodi poput slobodnih radikala u organizmu. Truju nas i kroz podzmene vode, zemljište i vazduh a samim tim su ušli i u u lanac ishrane. Upravo je zato neophodno preduzeti sve mere da se uticaj štetnih zračenja i teških metala suzbije – i kada je reč o prirodnom okruženju i kad je reč o ljudskom organizmu koji je osetljiv na sve te loše pojave i stanja.

ANTRFILE
PIRINAČ I LIST KUPUSA

* Preporučujete i obloge i meleme?
– Uz konsultaciju s lekarom žena može koristiti i te preparate. Mnogi od nas doktora, čuli smo žene koje kažu da su ciste na grudima koje ponekad mogu biti prvi znak opasnosti od tumora, izlečile oblozima. Lično sam susreo mnoge žene iz Timočke krajine koje su tvrdile da su im se ciste povukle pošto su svako veče na grudi stavljale oblogu od pirinča i lista kupusa. Zrna pirinča dobro ugrejana na suvom tiganju “pakovale” su u veliki list ugrejanog kupusa i stavljale ga u brushalter s kojim su spavale. Druge su mi rekle da su spavale s oblogama od, do vrenja ugrejanog običnog belog vina. Nije dokazano, ali pretpostavljam da ovi melemi kao preventiva, nikome ne mogu da naškode jer su u pitanju proizvodi od biljaka koje su sigurno je dokazano, vrlo korisne za ljudski organizam.

ANTRFILE
PRIRODNI HORMONI ZA OBA POLA

* Tokom svojeg decenijam dugog boravka u Americi, u vreme vaše specijalizacije, prakse a potom i predavačkog rada, susreli ste se i sa takozvanim prirodnim hormonskim inicijatorima?
-Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina u Sjedinjenim Američkim Državama bilo je mnogo protivnika svinjske masti u ishrani i tamošnja Agencija za hranu (FDA) skoro da je zabranila ovu vrstu belančevina. Lekari su vrlo brzo ustanovili da su i kod muškaraca i kod žena nastali učestali poremećaji hormonalne ravnoteže. Lično sam bio prisutan tokom nekih konsultacija i sugerisao povratku svinjskoj masti ili konzumiranju slanine. Danas je i laboratorijski dokazano da takozvani “dobar” holesterol u slanini ima gradivne supstance za veliki broj hormona a posebno za testosteron neophodan za dobru funkciju kod muškaraca, i za estrogen i gestermon koji su neophodni ženama i zbog čijeg nedostatka one imaju predmenstrualne i klimakterične probleme.
* Ali, ni u tome ne treba preterivati?
– Nikako, da se ne bi pojavio i «loš» holesterol. Dovoljno je slaninu uzimati kao lek, dozirano – primera radi po dve tanke kriške dnevno u najrizičnijim periodima, pet dana pred menstrualni ciklus ili tokom meseca desetak dana u kontinuitetu kod drugih tegoba oba pola.

ANTRFILE
KANTARIONOVO ULJE

*Tumori na grliću materice su takođe učestali problem lekara. Postoji li neka prevencija?
– Grlić materice je najosetljiviji reproduktivni organ i izložen je mnogim virusima. Sem podrobne higijene, upotrebe kondoma, mnogi lekari za prevenciju ovih oboljenja preporučuju i kantarionovo ulje. Nije neophodno koristiti irigator. Mogu se, nekoliko dana posle ciklusa, upotrebljavati i tamponi natopljeni kantarionovim uljem koje je posebno cenjeno po svom antoibakteriološkom dejstvu.

Share

Knjige, tekstovi, intervjui…