Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Glumica Milena Dravić

Doajen naše pozorišno – filmske scene, Milena Dravić o tajnama uspešnosti

RUZMARINOVA VODICA SUZBIJA SVAKU BOL

Balerina, zaštitno lice „Čigote“, nosilac na stotine glavnih filmskih i pozorišnih uloga, Milena kondiciju održava plivanjem a mišiće relaksira biljnom tinkturom koju sama pravi.
Piše Jasna Jojić
objavljeno u “M.B.”, 2011

– Umetnost je proceniti situaciju i u njoj reagovati kako ne bi došlo do nezadovoljstva sobom. Ono može biti opasno i stvoriti velike probleme i sa sobom i sa okolinom.

Milena Dravić

Milena Dravić

Za verovati je li ne, ali pre nego što su se mnoge čiteteljke „Magičnog bilja“ rodile, Milena Dravić i danas mladalačkog izgleda i duha, primala je nagrade za snimljene filmove. Ona je definitivno, duže od pet decenija diva glumačke elite jugoistočne Evrope iako oko sebe nikada nije gradila takav imidž. Javnost je naime češće sreće u publici na koncertima nego u informativnim televizijskim emisijama, a ono što ona ima da poruči, pre se naslućuje iz šarma koji uliva svojim junakinjama nego što se može pročitati iz retkih intervjua koje ponekad da novinarima.
Ali, ovo je Srbija gde uspešni nisu uvek i dobrodošli a Milena Dravić i ne pokušava da nameće svoj stil života i razmišljanja. To je naravno šteta jer ona je jedna od retkih koja je dokazala da zna recept kako živeti a da ti sudbina bez skandaloznih izjava, pretenciozne garderobe, burnog društvenog života i afera, na svim poljima prinosi sreću i uspeh.
* Zaista se čini da ste nedodirljivi. Decenijama u kontinuitetu održavate i karijeru, i zdravlje, fizički izgled i kondiciju, pa čak i brak, iako ste udati za šarmantnog i vrlo popularnog glumca Dragana Nikolića. Kako vam to uspeva?

– Mislim da sam još kao mlada glumica naučila šta znači profesionalizam. S’ godinama, naviku da zaštitimo svoj privatni život, usvojili smo i Dragan i ja. To je bio jedini način da očuvamo i zdravlje, i zajednicu, i karijeru. Gluma je vrlo stresan posao. Glumac prikuplja energiju drugih – i tima sa kojim radi i publike, posebno u pozorištu. Ako se tako jake emocije unesu u kuću izvesno je da se stvori nervoza. A nervoza često dovodi do besa, ljutnje i svađa. Dragan i ja smo od toga uglavnom uspevali da se zaštitimo. Štitimo svoju privatnost, razgovaramo iskreno i rešavamo probleme… Ja sam i inače otvorena osoba, kažem sve što mislim, pa nisam izazivala neprijateljstvo drugih.

* Mislite da slava menja ljude a vi ste se tome oduprli disciplinovanim karakterom?

– Konstantni komplimenti koje glumac dobija neke mogu preko noći da preokrenu da im daju osećaj da su drugačiji, bolji, privilegovaniji. Takve osobe reskiraju svoju karijeru. Ja sam se na pažnju publike, i kasnije šire javnosti, privikavala od malena pa mi je sve to od početka bilo normalno. I danas uvek pomislim kako je slava samo deo posla kojim se bavim u životu. Nisam se nikada previše zanosila pa sam zbog toga i dalje angažovana.

* Taj način razmišljanja doneo vam je i relativno spokojan život?

– Danas mogu da kažem da je većina godina mog života, i moje karijere, i braka, i druženja sa ljudima, protekla u prijateljskoj atmosferi. Ali nikako ne mogu da tvrdim da ne bi bilo drugačije da nisam bila zadovoljna svojom karijerom. Nezadovoljstvo sobom, ili poslom kojim se bavimo, može biti opasno i izroditi velike probleme – i sa sobom i sa okolinom.

* Šta savetujete našim čitateljima, kako da izbegnu nezadovoljstvo kad svakome uvek bar nešto nedostaje?

– Treba da se proceni situaciju i da se bude realan. Razočeranja su onda manja. Svi imamo mnogo neostvarenih snova. Kad pogledate današnju situaciju većina ljudi živi loše i mnogima nedostaje mnogo toga. To rađa nezadovoljstvo ali ako ga ne suzbijemo biće još gore. Imaćemo i nezadovoljstvo i probleme.

* Šta vama danas najviše nedostaje?

– Putovanja. Ranije sam češće putovala a sada sebi mnogo toga ne mogu da priuštim. Evo danas bih najradije bila u Njujorku, međuti, komplikovano je čak i otputovati. Nema direktne avio linije… Ovih nam dana opet prete ponovnim uvođenjem viza. Sve su to veliki pritisci.
– Ipak meni lično najviše nedostaje bazen u kojem bih mogla redovno, po mogućstvu svakodnevno, da plivam. Gradski bazeni nemaju dobru organizaciju, nisu uvek ni dobro održavani, pa ja provodem zimu čekajući da dođe leto i da odemo na more.

* Još uvek se rekreirate ili vas plivanje opušta pa vam nedostaje?

– Plivanje me opušta, ali, ja kao i svaki glumac moram i da održavam kondiciju. I danas vežbam redovno i svakodnevno. Što zbog zahtevnosti posla a i zbog navike. Kao mala sam igrala balet, kasnije sam išla na aerobik. Bila sam i prvi promoter zlatiborskog centra i programa „Čigota“, snimila sam kasetu sa vežbama za evropsko tržište. Pri tom znam da su sport i rekreacija najbolji način da se održi zdravlje i tela i duha, i da se ojača imunitet.

* Pazite li i na ishranu?

– Trudim se ali nisam fanatična. Kad poželim pojedem i slatkiše. Inače volim da jedem ribu, skoro sve vrste svežeg povrća i voća, posebno višnje, maline, kajsije, dinje i smokve. Trudim se da redovno pijem sok od ceđenog limuna, narandže i grejfruta.

* Da li se radije oslanjate na prirodne preparate i takozvane dijetetske suplemente ili popijete lek kad vas nešto muči?

– Kako kad. Obično idem kod lekara na redovne preglede ali izbegavam da pijem lekove ukoliko nije neophodno. Ne preterujem ni sa preparatima. Mislim da je važno da čovek bude opušten i onda je i zdraviji. Dragan i ja imamo naviku da svake godine pripremimo sami sredstvo od komove rakije i ruzmarina kojim se masiramo, relaksiramo se i lečimo bolove u kostima i mišićima.

* Da li ste zadovoljni svojim životom koji ste odmalena aktivno živeli?

– Bila bih nezahvalna ukoliko sa tim ne bi bila zadovoljna.

Milena ovo kaže skromno. Ipak, da bi ovaj odgovor bio jasniji, treba na kraju podsetiti da je Milena Dravić imala tek četiri godine kad je krenula na balet i zaljubila se u scensku umetnost. Detinjstvo u Narodnom pozorištu ubrzo joj je probudilo ljubav prema glumi pa je još kao srednjoškolka, (pre nego što je i upisala Fakultet dramskih umetnosti), 1959. godine snimila prvi film „Vrata ostaju otvorena“. Ubrzo je bila toliko tražena i omiljena da je već za svoju šestu filmsku ulogu dobila najznačajniju, Pulsku nagradu u eks Jugoslaviji, Zlatnu arenu. Nagrađena je njena uloga u filmu „Prekobrojna“ tada legendarnog režisera Branka Bauera. Filmovi, nagrade, pozorišne predstave, retrospektive ostvarenja, od kojih je jedna bila i u Parizu, nizali su se. Statistika je odavno nadmašila broj od 150 uloga a Milena i dalje igra i to kao i uvek – u statusu slobodnog umetnika. Trenutno je na dve bine, a na jednoj od njih, u Beogradskom dramskom pozorištu,(na kojoj trenutno igra u zahtevnoj predstavi Kolini Higinsa „Harold i Mod“), 20. februara joj je uručena još jedna nagrada – Gran pri „Tatjana Lukjanova”. Primila je tu nagradu graciozna kakva je oduvek bila i sa skoro dečijom spontanošću kojom nas oduševljava čak i u tv spotovima brenda čiji su ona i Dragan Nikolić zaštitna lica.

PO MILENINOM RECEPTU

Milena Dravić i Dragan Nikolić svake godine u ranu jesen naruče čistu komovicu i u svaku od litarskih flaša stave po 7-8 grančica ruzmarina dugih oko 20 santimetra. Sve to drže na suncu 40 dana a posle procede i stavljaju sebi obloge na sva bolna mesta.
Uz to, kaže Milena, najčešće piju čajeve od kantariona, hajdučke trave, nane i kamilice. A najviše uživaju u čaju od jabuke sa cimetom.

Share

Knjige, tekstovi, intervjui…