Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Dr Savo Bojović

Да ли ће се Радован Караџић иу притвору у Хагу бавити биоенергијом?

Окајаће геноцид биоенергијом


Пише Јасна Јојић
објављено у Компанији “Новости” августа 2008.

Радован Караџић је у клиници др Саве Бојовића доказао да може да побољша покретљивост сперматозоида. Поставља се питање не би ли овај прекинути експеримент требало да настави иу Хашком трибуналу уз покровитељство Светске здравствене организације
* Иако је био представљен као велики православац, Караџић је ипак прекршио каноне Цркве и пустио се у изучавање ванчулне стварности.

* Караџић је стакло са спермом ставио на длан десне руке и после десетак минута, лоши сперматозоиди су се покренули, каже др Бојовић

* Оно што је радио по ординацијама и алтернативним центрима Караџић није наплаћивао

 

* Др Давид је имао изузетне манире, шешир који је стално носио скидао би уз благи наклон, кад год наиђе нека жена

др Бојовић и „др Дабић“, маскирани Радован Караџић

др Бојовић и „др Дабић“, маскирани Радован Караџић

* Караџић је (над)природни дар можда наследио од оца четника који је телекинезом или парахипнозом, „збуњивао” метке, односно стрелце, и преживео три стрељања.

 

* Караџић је одустао и од предрасуда о Небеској, православној Србији – „Неке елементе других култура неретко дочекујемо сумњичаво, уверени да се сусрећемо са нечистим силама“

др Саво Бојовић

др Саво Бојовић

Када је пре више деценија започињао озбиљна истраживања у области репродуктивног здравља људи, др Саво Бојовић, у свету чувени неуролог – сексолог, сигурно није слутио, да ће у својој домовини највећу популарност доживети због хашког оптуженика др Радована Караџића. Због особе, да иронија буде већа, коју међународни суд гони с тврдњом да је починио геноцид. Дакле, због човека који је био у „мисији”, потпуно контрадикторној у односу на ону којој је свој живот посветио др Бојовић. Али, ето то је судбина. Како је др Бојовић рекао за Ревију 92, чији је живот иначе пун авантура и изненађења разних врста, врло занимљива судбина.
* Ваше име је везано уз Караџићево због једног снимка који се прошле недеље појавио у Дневнику националне телевизије. О чему се заправо ради, шта се види на том снимку?

 

– Снимак је направио камерман којег сам позвао да овековечи годишњицу рада моје клинике „Плодност” у Новим Бановцима. У недељу, 22. јуна, у дворишту Клинике појавио се и Радован Караџић који је тада, да смо тек пре десетак дана сви у Србији сазнали, користио идентитет др Драгана Давида Дабића. Он је иначе био једна од мојих званица јер смо у претходном периоду започели сарадњу на једном експерименту за побољшање покретности сперме.

* Како је уопште дошло до те научне и алтернативне сарадње између вас и др Давида, односно Караџића?

– Дошао је у нашу клинику пре отприлике три месеца. Представио ми се као психијатар др Давид и рекао како експериментише са својом биоенергијом, и да би волео да види може се нешто са њом учинити и по питању лечења потенције, односно покретљивости сперматозоида. Питао сам га како се презива да би уписао његове податке, али он је рекао: „Запишите само др Давид”.

* Није вам било сумњиво што не жели да остави све податке, покаже диплому, а жели да ради са вама?

– Не, зато што сам већ имао искуства са биоенергетичарима и већ сам тада размишљао о томе како се они представљају само именом. Недавно сам имао проблем са ногама, јак бол у колену иу скочном зглобу. Нисам се усуђивао ни да возим, колико ми је сметало. Тражећи себи помоћ, чуо сам за извесног Жику, биоенергетичара из Београда. Отишао сам код њега и он ми је после само неколико терпија помогао око скочног зглоба. Колено није успео да санира па сам ипак отишао на операцију. Али, дефинитивно сам се уверио, како то народ каже – на сопственој кожи, да је биоенергија врло успешна и да они који се у Србији баве алтернативом још увек негде страхују од предрасуда, па се ретко представљају и презименима.
– С друге стране, ја сам доктор и научник, једини ми је циљ да помажем људима. А др Давид, како ми се Караџић представио, управо је имао исти циљ. Иначе, немам никакву потребу да са скепсом посматрам људе, али др Давид је уз то, још на први поглед, одавао невероватно поуздану и спокојну особу. Зато сам без даљег инсистирања о идентитету, прихватио његову понуду, да мени и мојој супрузи Бланки, која је иначе доктор наука, биохемије и фармације, показује своју биоенергетску моћ.

* Како је Караџић демонстрирао своју биоенергију пред вама? Чиме вас је уверио у своје моћи?

– Др Давид је одмах ставио руке под хладну воду и дуго их држао под млазом. Знали смо, и Бланка и ја, да би после тога свачије руке морале да буде ледене. Али кад је др Давид додирнуо прво мене па Бланку, обоје смо осетили невероватну топлоту. Одмах смо му дали да експериментишемо са узорком сперме у којој су сперматозоиди били непокретни и коју смо планирали да бацимо. Он је узео стаклену квадратну „посудицу”, ставио је доње стакло на десну руку, изнад горњег лева, и тако остао десетак минута. Сперматозоиди су, уверили смо се научном методом мерења, одмах постали много покретљивији.

* Тада сте решили да наставите експеримент?

– Да. Он се понудио да долази кад год има пацијената. Важно је да напоменем да га нисам плаћао, чак је и пут до Новог Бановаца плаћао сам. Долазио је и одлазио приградским аутобусима. Ово наглашавам, и да бих демантовао написе неких дневних новина које су објавиле да сам ја наводно рекао како је др Давид радио за мене. Али и да истакнем свој утисак, да је он заиста био потпуно искрен у жељи да помогне људима. Понекад би преседео цео дан у ординацији чекајући да наиђе неки пацијент. Био је невероватно упоран и на његовом лицу се није видело разочарење ако тог дана није могао да ради на побољшању нечијег спермограма.

* Да ли сте дошли до којих сте резултата? Колико је Караџић могао да помогне људима које мучи неплодност?

– То на жалост нисмо успели да утврдимо. Требало је после тих десетак експеримената са узорцима сперме, потврдити моћ његове биоенергије на пацијентима. Да се ​​неплодан мушкарац подвргне зрачењима из руку др Давида уживо, да се третирају тестиси. Али за то су требала средства, она се у Србији добијају дуготрајном процедуром, а наша Клиника није имала пара да то сама исфинансира.

* А онда је и откривено да је др Давид у ствари хашки бегунац. Да ли сте били изненађени тим сазнањем?

– Јесам, заиста. Ни у сну нисам помислио да би тај човек који је долазио код нас, који је зрачио тако позитивно, био скроман и племенит, могао бити неко ко се крије од закона. Морам да нагласим и да је имао изузетне манире. Стално је носио неки шешир и кад год би наишла нека жена он би га скидао уз благи наклон. Био је и невероватно љубазан и стрпљив према свима. Зато сам га и позвао да 22. јуна дође на обележавање 20 година рада моје Клинике, кад је и направљен поменути снимак.

* Јавност је још увек у недоумици која је жена која с Караџићем улази у вашу клинику. Можете ли нашим читаоцима да расветите ту мистерију? Да ли му је она, како се прича по кулоарима, била љубавница?

– Скоро сам сигуран да се они уопште нису познавали. Једноставно су стигли у исто време и пели се степеништем заједно. То може да потврди и део снимка који је јавност видела. Др Давид пропушта да се рукује са мном који дочекује многобројне званице на улазу, и каже ми: „Ово није моја млађа сестра, него ваша. Био је дакле само каваљер који је желео да старијој дами удели комплимент, и да можда на индиректан начин и мени стави до знања, како он није гост који је довео другог, непозваног госта.
– Иначе, та жена, која се чини ми се, зове Снежана, била је један од гостију моје емисије која се већ две године, сваке недеље, емитује у термину од 22,30. У том серијалу који се зове „Савремена комуникација и едукација у сексологији” гостовали су многи. Долазили су људи из свих крајева СФР Југославије, и из света. Та је дама, тога се сећам, била је гост из Шведске. Зато је у јуну и позвана на прославу Јубилеја клинике Плодност. Тог сам дана направио и промоцију своје нове књиге „Разговори о сексу”, написане управо на основу поменутих телевизијских емисија.

ТЕК ЋЕ БИТИ СЕНЗАЦИЈЕ – У АНТРФИЛЕИМА КОЈИ СЛЕДЕ!

АНТРФИЛЕ
Импотенција
Клиника иу хашкој ћелији?

 

* Мислите ли, на основу искустава са др Давидом, да би у Хашком трибуналу, Караџићу неко требало да омогући даље експериментисање на пољу биоенергије? Можда Светска здравствена организација? Не само зато што би тиме Караџић наставио мисију окајања грехова, ако је то уопште био циљ његовог бављења алтернативом. Већ пре свега због могућности утврђивања колике су шансе да се на овај начин излечи неплодност мушкараца, па можда чак и импотенција?

– Не могу да одговорим на то питање јер не знам какви су закони, али могу да појасним зашто ја верујем да би експеримент на крају успео. Да би људи који могу да контролишу биопоље и пренос енергије на друге, могли би да помогну унесрећењима.
– Својим сам се очима уверио како семе које се споро креће на лабораторијској плочици, почиње да се убрзава кад плочица лежи на његовом длану пет до десет минута. Дакле за човечанство би сигурно било добро да се научници позабаве моћима др Давида, односно Радована Караџића, зарад добра човечанства.

* Можемо да закључимо да би било жалосно да се Радован Караџић замлаћује попут Слободана Милошевића и сам спрема своју одбрану. Можда би боље било да адвокати, како је то иначе и ред, раде на томе, а да се он иу притвору бави својим људским алтернативним активностима?

– Караџић, односно др Давид, не би требало да се одрекне свог дара који му је подарила природу. Чак ни у ћелији.


АНТРФИЛЕ
Магија
Ошамућена швалерска сперма

* С обзиром на чињеницу да је Караџић лекар, да ли је показивао интересовање и за друге методе уклањања неплодности. Да ли сте разговарали о струци, науци, је ли др Дабић показивао интересовање за ту тему?

– Kad god je bilo prilike, a nije je bilo mnogo jer je on tokom ta tri meseca, od proleća pa do hapšenja, dolazio možda nekih desetak puta. Veliko interosavanje je pokazao za aparat za suzbijanje infekcije i moje iskustvo u vezi sa njim. Naime, mi zaposleni u Klinici, smo videli da imamo jako dobre rezultate sa aparatom Magnetotron Kombi 900, koji poboljšava plodnost žene i kvalitet semena kod muškaraca, i daje dobre rezultate u pokušaju da par začne dete. Kad nam se za pomoć obratio bračni par iz Bitolja, mi smo ih podvrgli tom tretmanu jer smo videli da oni mogu imati potomke, ali da žena ima upalu jajnika i slabu prolaznost jajnih ćelija jer su i jajovodi oboleli. Znali smo kako da joj pomognemo i bili ubeđeni da će sve biti u redu jer je muž imao čak 52.000.000 spermatozoida, duplo više od donje granice neophodne da postane otac. Onda smo shvatili da problem nije samo u njoj, ispostavilo se da je on imao infekciju. Kad sam pristupio ubijanju bakterija koje su blokirale njegove reproduktivne organe, koristio sam novi aparat za tu svrhu. Međutim u trenutku kad sam “napao” bakterije, video sam da su i spermazozoidi prestali da se kreću. Umro sam od straha. I dok sam se uspaničeno pitao šta da radim, zabezeknuto sam primetio da se spermatozoidi ponovo polagano kreću. Shvatio sam tada, da ih nisam ubio već samo ošamutio. “Ha, projekt Termosan”, pomislio sam. Kasnije smo se svi, i dr Dabić naravno kad je bio tu, šalili kako je aparat za suzbijanje infekcija prava stvar za švalere. Ošamutiš spermatozoide, odeš u “štetu” a ne rizikuješ da napraviš dete.

* Da li je dr Dabić ikada pred vama pričao o svom privatnom životu. Poverio vam onako usput, da bi i on mogao da koristi taj aparat u nekim prilikama? Da je možda probao vaš čuveni aparat VEP koji se koristi za potenciju?

– Ne, uopšte se nije otvarao po tim pitanjima a ni mi ga ništa nismo pitali. Bio je opčinjen idejom da pomogne svojom bioenergijom i proveri koliko je ona zaista moćna.

ANTRFILE
Alternativa
Od psihijatra do gurua

Dragan David Dabić, odnosno Radovan Karadžić, pisao je i za beogradski magazin Zdrav život, a držao je i predavanja vezana za duhovni život. Glavni urednik tog lista Goran Kojić, ispričao je novinarima kako se prošle jeseni na festivalu koji je, u sportskom centru “Šumice” u Beogradu, organizovao taj časopis, pojavio haški begunac: “Na našem se festivalu pojavio čovek predstavljajući se kao Dragan Dabić, po zanimanju lekar – neuropsihijatar. Izgledao je čudno. Imao je dugu sedu kosu, vezanu u rep, pa onda povezanu na vrhu glave. Dugu sedu bradu, naočare. Rekao je da se iako neuropsihijatar, bavi energoterapijom, i ponudio da napiše tekst o sličnostima između ‘meditacije i tihovanja’. Tom me je prilikom impresionirao svojim znanjem, videlo se da odlično poznaje temu. Ponudio je i da održi predavanje u Smederevu, u tamošnjem Centru za kulturu, pod naslovom “Istosti tihovanja i meditacije“. Pristao sam i ugovorili smo odlazak na tribinu koja se održala 24. decembra 2007. Našli smo se u gradu i zajedno krenuli u Smederevo sa ostatkom ekipe. Predavanje je prošlo vrlo dobro, na kraju su slušaoci mogli da se upoznaju sa mnogobrojnim knjigama o zdravoj ishrani, a svaki posetilac dobio je i primerak časopisa Zdrav život. Dabić je onda, oduševljen prijemom, odmah poslao tekst koji je bio toliko dugačak da sam ga pretvorio u feljton u nekoliko nastavaka”.

ANTRFILE
Ezoteričar
Po Kabali – ni paru nije uzeo

Urednik časopisa za koji je Karadžić pisao svoja viđenja vančulnog života svakog čoveka, Goran Kojić rekao je, kako je Dabića video pet-šest puta, i da je jedini problem sa Dabićem imao zbog njegove želje da se ispod teksta potpiše kao neuropsihijatar. Ali kad mu je zatražio diplomu, ispričao je da se razveo od supruge koja je otišla u Ameriku i tom prilikom ponela njegovu diplomu pa da zbog toga ne može da dokumentuje titulu kojom se predstavljao. Kojić ga je zato u feljtonu potpisao kao “duhovni istraživač Dragan Dabić”.
Iz tekstova o metodi smirivanja energije tihovanjem, vidi se da se Karadžić jako dobro edukovao iz oblasti staroindijske medicine Ajurvede čiji je praktični metod lečenja poznat kao Joga. Ali tekstovi su mu puni i osnova za verovanje koji su vrlo istaknuti deo i budizma i kabale, staojevrejske religije koja ima sve aspekte filosofije. Koliko je bio impresioniran tim znanjem vidi se i po tome što je za pseudonim uzeo ime dr David.
Otkriće da je „duhovni istraživač” bio integralni deo Medicinske alternative, našlo je svoju potvrdu u najavi trećeg Festivala zdravog života koji se, pod pokroviteljstvom Javnog preduzeća Ada Ciganlija održao od 23. do 25. maja 2008. godine na prostoru ispred restorana Jezero. U zvaničnoj najavi za događaje u petak, 23. maja, od 16 do 16.45 u okviru teme “Hoću da znam” najavljeno je predavanje Davida Dabića pod naslovom “Kako negovati sopstvene energije“. Ulaz na festival bio je besplatan. Karadžić dakle, baš kao što to nalažu kanoni ezoteričara nije naplaćivao ni svoje tekstove o alternativi ni pomoć ljudima.

Antrfile
Čakre
Gladovao da otvori čula?

Kad se prošlog petka pojavio pred Tribunalom u Hagu, Radovan Karadžić je izgledao vrlo iscrpljeno i, kao naglo ostareo. Međutim, zvaničnici iz Beograda javili su da je on bio izvanrednog zdravlja pre nego što je prebačen u Hag, iako je oslabio 20 kilograma. A sa sajta dr Davida, mogli smo da saznamo da je Karadžić savetovao post i gladovanje po uzoru na budističke sveštenike koji su tako otvarali svoje energetske centre, odnosno čakre. Na taj su način imali bolji kontakt sa podsvešću i otvarali su vančulne mogućnosti, telepatske i telekinestičke sposobnosti.

Antrfile
Transformacija
Odrekao se pravoslavnih kanona – pozivao na transmeditiranje

Na svojevrstan način Radovan Karadžić je u liku dr Davida, definitivno pokušao da preživi promenu identiteta kroz religijski i ljudski kontakt sa stvarnošću. Upućeni kažu da to nije čudno kada se zna da su lekar, filozof i sveštenik bili jedna te ista ličnost i u starom Egiptu i u mnogim ezoteričnim pokretima tokom naše civilizacije. Posle 10-ak godina poratnog samovanja na sve gledajući kroz prizmu čoveka koji je “umro”- jer ga nema za one kojima je bio blizak, imao je potrebu da živi novi život. Zato se pre šest godina odlučio na ovaj korak. Ali čini se da je pod novim imenom, sa novim prijateljima koji su duhovnjaci a samim tim su automatski pacifisti, mirovnjaci, Karadžić promenio i svoja duboka religiozna uverenja. U njegovim tekstovima za Zdrav život dr David je napisao tekst o razlikama i sličnostima između prakse zenbudističke meditacije i prakse tihovanja, koja je u stvari pravoslavna meditacija. Lepo se vidi da je tada, prvo prekršio pravoslavni kanon koji nalaže da se čovek mora uzdati u Boga a ne u sebe, i koji ne sme da se bavi ezoterijom i vančulnim.
Karadžić je odustao i od predrasuda o Nebeskoj Srbiji. “Neke elemente drugih kultura neretko dočekujemo sumnjičavo, uvereni da se susrećemo sa nečistim silama“, pisao je: “To se u najvećoj meri odnosi na vrste istočnjačkih tehnika meditacije, duhovnih telesnih vežbi, ili postupaka unapređenja ljudskog zdravlja. Zašto je tako, i kako tu stvari zapravo stoje?
Mada se na raznim meridijanima nalazi u različitim fazama razvoja, ljudski rod je jedan. U razvoju individue i društva postoje opštevažeće zakonomernosti, koje se, kao u kakvoj arheologiji, prepoznaju poput godova u „preseku“ svake kulture i civilizacije”.
Dodao je i : “Meditiranje je jedna od pojava koje zapažamo kao nešto tuđe, iako ono postoji u svakoj kulturi. I ne radi se samo o vremenu molitve (jer svaka molitva je vrsta meditiranja) niti o zauzimanju određenog položaja tela, već o brojnim momentima spontanog poniranja u sebe, za koje kažemo. ‘da se sastavim sa sobom’, ili umirivanje strastvenog i zgriženog proživljavanja svakodnevice. Čak i jutarnja kafa u samoći, dok čeljad još nije poustajala, predstavlja to ‘sastavljanje sa sobom’ svake domaćice”.
“Naša vekovima stara praksa isihastičkog tihovanja ima daleko veće sličnosti sa sistemom istočnjačkog meditiranja. Naše tihovanje se od istočnjačkih meditiranja razlikuje manje suštinski, a više formalno, po tome što se kod nas više praktikuje u monaštvu nego kod svetovnih ljudi. A to je prava šteta”.

Antrfile
Moći maga
Nasledio od oca

Kad se pročita opširnija biografija Radovana Karadžića, onda njegove (nad)prirodne moći uopšte ne treba da čude. On naime potiče s Kosova, a otac Radovana Karadžića Vuko bio je osuđen na smrt streljanjem kao pripadnik četničkog pokreta. Tada je stroj tri puta pucao u njega pre nego što je umro, meci su ga prosto promašivali, što bi svako upućeniji pripisao njegovim moćima, ili telekinestičkim, da skrene metak, ili parapsihološkim da hipnotiše i zbuni one koji su ga streljali. Izgleda da je u prvoj fazi života razvijao jedan nasledni gen od svog oca, a u kasnijoj, sadašnjoj, drugi, pozitivniji. Onaj lošiji je emitovao od rođenja (19. juna 1944. u crnogorskom selu Petnica nedaleko od Šavnika na Durmitoru) po Crnoj Gori i Bosni, (osnovnu je školu završio u Nikšiću, a s 15 godina otišao je u Sarajevo i upisao medicinsku školu, pa je na sarajevskom medicinskom fakultetu diplomirao 1971. i onda specijalizirao psihijatriju), i u Americi gde je spremao doktorat i uz psihijatriju proučavao i američku poeziju. Od kako se stalno nastanio u Beogradu, otvorio je drugu, dobročinsku stranu svoje ličnosti.

Share

Knjige, tekstovi, intervjui…