Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Sedam vrsta frigidnosti i dve kategorije impotencije

bračni krevet - pričalište ili seksilište

bračni krevet - pričalište ili seksilište

MA KAKAV SEKS! AJMO NA SPAVANJE!

Piše Jasna Jojić, objavljeno u Kompaniji „Novosti“,2007.

 Sve više bračnih partnera nema želju za polnim odnosom

 

Do 2015. godine, 60 procenata stanova i kuća u Americi imaće po dve spavaće sobe u kojima će supružnici spavati odvojeno. Ovo je zaključak istraživanje koje je sprovedeno u Sjedinjenim američkim državama, s naglaskom da do fizičkog razdvajanja tokom noći neće dolaziti samo zbog razmirica u braku, ili zbog hrkanja i meškoljenja koje budi umornog partnera.

Odvojene spavaće sobe postaće trend jer bračni parovi sve češće od noći priželjkuju odmor a ne burnu avanturu. Tačnije žene su sve frigidnije a muškarci sve impotentijniji jer im učmalost i dosada u zajednici opterećuje mozak koji onda ne može da luči hormone zaljubljenosti i adrenalin koji tera na akciju. A kako imaju sve manje vremena za avanture van braka, seksualna želja im se prosto gasi već posle tridesete.

 

ŽENE SVE FRIGIDNIJE

Studija koju prenosi Svetska zdravstvena organizacija, pokazuje da orgazam najređe doživljavaju žene koje su se udale pre dvadesete godine života. U toj grupi, 34 odsto žena nije u prvoj godini braka nikada postiglo orgazam. Od onih koje su se udale između 21. i 30. godine, 22 odsto  nije saznalo šta je to vrhunac u ljubavnom zanosu, a  od onih koje su se udale posle 30. godine samo 17 odsto ima taj problem. Ali to se odnosi samo na one koje su imale predbračna, ili iskustva u postizanju orgazma putem masturbacije.
Rezultati na celom uzorku, nevezano kad je ko započeo seksualni život, kažu da je 49 odsto žena svoj prvi  orgazam doživelo tokom prvog meseca braka. Broj žena koje su tako reagovale stalno se povećavao, pa je, prema toj statistici, u toku prvih šest meseci braka 67 odsto žena dostiglo bar nekoliko orgazama. Do kraja prve godine braka da osete vrhunac uspevalo je u 75 odsto slučajeva.

Ova statistika za psihologe i seksologe, znak je da nežniji pol pomoću iskustva uči i oslobađa se nekih kočnica koje su ih ranije sprečavale da polno reaguju.

A kočnica je po njima mnogo, jer frigiditetom se naziva ženina polna hladnoća, seksualna anestezija, koja se ispoljava tako što žena u polnom životu ne može da se uzbudi i da uživa, barem ne u potpunosti.
Najčešći uzrok nemogućnosti da se doživi orgazam ili njegovo izostajanje tokom trajanja braka je pogrešan izbor partnera. Ali to jednako može biti njeno psihičko stanje posle porođaja, razni stepeni seksualne disfunkcije kod muškaraca, pre svega njegova nesposobnost da zaustavi brzu ejakulaciju ili da se potrudi da čak i ukoliko prevremeno završi, produži odnos i zadovolji partnerku na drugi način.

Doktori upravo zbog ovih uzroka ne mogu da odrede  učestalost frigiditeta kod žena. On se kažu menja tokom ženinog života, odnosno, “nijedan oblik frigiditeta nije stalno svojstvo neke žene. Postoje razni oblici i stepeni tog poremećaja:

Anafrodizija se javlja kod žena koje ne osećaju nikakvu fizičku želju za partnerom i u polnom činu sa njim ne doživljavaju nikakvo uzbuđenje, niti zadovoljstvo.
Anhedonija je stanje kad žena priželjkuje partnera, ali u toku samog snošaja ne doživljava nikakvo uzbuđenje. Tada nema ni seksualnog uzbuđenja, ni orgazma.
Anorgazmija se javlja kod žena koje u toku seksualne predigre osećaju intenzivnu želju za prisnim fizičkim kontaktom sa partnerom, u toku polnog akta se jako uzbudi  ali kada treba da dođe do vrhunca, nešto se slomi i  orgazam izostane.
Dispareunija kao oblik frigiditeta, javlja se kod žena koje u toku polnog odnosa ne samo da ostaju ravnodušne nego se, čak, javlja i osećaj neugodnosti i bola, a sve se to menifestuje fizičkom netrpeljivošću i psihičkom odbojnošću prema partneru.
Vaginizam je nemogućnost da se doživi orgazam zbog bola koji se javlja u seksualnom odnosu. Kod žene se tada pojačava odbojnost prema polnom aktu. Pojedine osećaju strah samo od određenog partnera a neke od svih. I on može biti toliko jak da se pri snošaju grče svi vaginalni mišići pa se vagina potpuno zatvara.
Uzroci ovih oblika frigidnosti, kažu lekari, različiti su. Samo izuzetno su organske prirode, dok u većini slučajeva postoje psihički razlozi:

Fiziološka frigidnosti je propratna pojava određenih stanja u procesu ženinog prilagođavanja seksualnom partneru. Ona ima fizičke i psihičke uzroke.

Fizički uzrok frigidnosti može da se objasni činjenicom da se ženine erogene zone na genitalijama u toku snošaja ne nadražuju tako direktno i intenzivno kao kod muškarca. Zato je njoj potrebno izvesno vreme da aktivira svoje erogene zone i da ih u polnom životu potpuno iskoristi.
Psihički uzrok leži u činjenici da žena prve snošaje obično doživljava sa izvesnom uzdržanošću. To joj otežava potpuno slobodno polno predavanje partneru. Uz češći seks ona se postepeno oslobađa i tih emotivnih kočnica, uz uslov da između nje i partnera postoji emotivna povezanost. Čest uzrok frigiditeta jeste i strah od trudnoće. Ali mnoge dame i potiskuju seksualne želje jer su vaspitavane sa tezom da je požuda ružno osećanje. Kod njih su seksualne želje potisnute tako duboko da se probijaju jedino u snu. Ženin stav prema seksualnosti i proces potiskivanja svih seksualnih želja koji je uslovljen vaspitanjem učiniće da svoja neprijatna stanja ne može da poveže sa svojim seksualnim potrebama”, kažu lekari i dodaju da su te psihičke smetnje, kad dođe do mogućnosti polnog odnosa, propraćene osećanjem straha, lupanjem srca, gušenjem, napetošću, nesanicom, naglim promenama raspoloženja.

Ogledalo

Pokazatelj nepresušne žeđi

Psiholozi tvrde da se ženska seksualna požuda ogleda u ogledalu! Žene koje se rado gledaju u ogledalu, najčešce imaju veliku potrebu za seksom. “Ko se, čak i nag, rado ogleda, prihvata svoje telo sa svim vrednostima i manama, što je važna pretpostavka za zdrav odnos prema seksu. Ko voli svoje telo, može uživati bez prepreka”, tvrde stručnjaci.

Dijete

Posledica – razvratni snovi

Američki ispitivači snova zaključili su da žene koje se podvrgavaju dijeti u tom periodu najčešće sanjaju vrlo razvratne snove. Pošto se odriču uživanja u jelu, organizam traži dodatno zadovoljenje i koncentriše se potpuno na seks.

 

MUŠKARCI SVE IMPOTENTNIJI

Impotencija je po definiciji, stalna nesposobnost održavanja erekcije dovoljne za polni odnos. Medicinski stručnjaci često koriste izraz “erektilna disfunkcija” koji opisuje ovaj poremećaj i omogućava razlikovanje od ostalih problema koji onemogućavaju polni odnos, primera radi, smanjenje polne želje i problema s ejakulacijom i orgazmom.
Impotencija može biti potpuna nesposobnost postizanja erekcije ali i kratkotrajno održavanje erekcije, i baš kao i frigidnost kod žena, nikada se ne zna kada može spopasti muškarca, kažu lekari. Uzrok impotencije, dodaju, obično je fizičke prirode, posledica bolesti, ozleda ili nuspojave lekova ali ima i onih potpuno neobjašnjivih, dakle potekle od dubokih psihičkih problema.

Učestalost impotencije povećava se sa starošću pa se tako, po rezultatima objavljenim na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, oko pet odsto muškaraca od 40 godina, i između 15 i 25 odsto starijih od 65 godina suočava s ovim problemom. Ali, dodaje se, daleko od toga da je impotencija neumitna posledica starenja. Ona se pre svega može vezati za simptome koji se javljaju kod svih uzrasta.

Primarna impotencija je stanje kada polni organ ne reaguje samo u kontaktu sa partnerkom pa odnos uopšte nije moguć, a  u drugim situacijama, kad je muškarac sam, erekcija je uvek normalna. Ova impotencija je teško izlečiva jer nepobitno ukazuje na psihičke probleme i potisnute traume u komunikaciji sa nežnijim polom.

Sekundarna impotencija je izlečiva u svakoj životnoj dobi i sve je veći broj ljudi koji postaju svesni te činjenice. Sve više muškaraca traži pomoć i zahvaljujući usavršenom i uspešnom lečenju impotencije, postaju sposobni za normalan polni život. Osim u slučajevima impotencije čiji je uzrok ozleda ili iznenadno obolenje, sekundarna impotencija obično dolazi postupno.

Tokom proteklih decenija stručno mišljenje o uzrocima impotencije se promenilo. Opšti stav je bio da je većina uzroka psihološke prirode. Danas istraživači ocenjuju da je 70-80 odsto slučajeva medicinskog uzroka: ateroskleroza je na prvom mestu, a slede komplikacije dijabetesa, prostatektomija (hiruško uklanjanje prostate) i lekovi. Mnogi stručnjaci veruju da su negativna emotivna stanja koja nastaju kao popratna pojava ovog stanja, verovatnije više reakcija na iskustvo impotencije nego nen uzrok. Ipak psihološki problemi su najčešći uzrok erektilne disfunkcije kod mlađih osoba, a kod starijih muškaraca impotencija je uglavnom  obično fizički problemi. Budući da toliko puno fizičkih i psiholoških stanja može dovesti do erektilne disfunkcije, muškarci bi trebali smatrati kratkotrajne periode impotencije samo normalnom pojavom poput obične prehlade.

Česti uzrok impotencije je manjak kiseonika do kojeg može doći u mnogim situacijama u kojima je dotok krvi u penis nedovoljan. Erektilnu disfunkciju mogu izazvati oštećenja živaca u penisu ili maloj karlici i nedovoljnog nivoa hormona.

Prerana ejakulacija, kada do orgazma dolazi suviše brzo da bi se zadovoljio neki od partnera, razlikuje se od impotencije. Za postizanje erekcije potrebno je nekoliko uslova: odgovarajuće emotivno stanje svesti, normalna funkcija hipofize, odgovarajući nivo testosterona, neoštećen mozak i nervni sistem, dotok odgovarajuće količine krvi u penis. Jer do erekcije penisa dolazi radom krvi kroz njegov sastav. Lekari kažu: “penis se sastoji od dva šupljikava tela, (corpora cavernosa) koja se pružaju duž celog organa. Ova su tela napunjena sunđerastim tkivom koje sadrži glatke mišiće, fibrozna tkiva, šupljine, vene i arterije. Uretra koja je kanal za protok urina i ejakulat, proteže se donjom stranom corpora cavernosa.
Erekcija se podstiče senzornom i mentalnom stimulacijom. Impulsi iz mozga i lokalnih živaca opuštaju mišiće corpora cavernosa, omogućujući dotok krvi i popunjavanje praznih šupljina. Krv podiže pritisak u corpora cavernosa, čime se penis povećava. Erekcija završava kada se mišići penisa stežu, što zaustavlja dotok krvi i otvara izlazne kanale.

Bolesti

Najopasnija arteroskleroza
“Muškarci s hroničnim bolestima, poput bubrežnih bolesti, hroničnog alkoholizma, multiplo sklerozu,… U čak 70 odsto slučajeva obolelima od arteroskleroze i 35 do 50 odsto muškaraca s dijabetesom, oboli od impotencije. I muškarci koji su imali operaciju prostate, a prilikom koje je došlo do ozlede živaca i arterija u blizini penisa, mogu oboleti od impotencije”, pišu lekari.

Lekovi

Zamka visoki pritisak

Muškarci koji uzimaju antihipertenzive, antihistaminike, antidepresive, trankvilizatore, preparate za smanjenje apetita i cimetidin, mogu kao neželjene posledice lekova imati impotenciju.

zp8497586rq
Share

Knjige, tekstovi, intervjui…