Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Istraživanje o neurologiji zavođenja pravi raskol među polovima

DAME SE PALE NA LICE GOSPODA NA GUZICE

Piše Jasna Jojić, objavljeno u Kompaniji „Novosti“, 2007

 Žene pamte čak i boju posteljine u kojoj su bile s muškarcem, a “jači” pol uglavnom ne upamti ni boju očiju partnerke s' kojom su proveli celu noć. Naučnici tvrde, razlog  je u različitoj strukturi mozga.

Na stotine američkih sajtova, nedavno su preneli prve relevantne statističke podatke o seksualnom životu ljudi, dobijene posle istraživanja desetak najeminentnijih instituta na više desetine hiljada ispitanika. Obrađeni na zanimljiv način za medije, i prenešeni preko Američkog žurnala o javnom zdravlju, (American Journal of Public Health) oni izgledaju ovako: dnevno se u svetu dogodi više od 114 miliona seksualnih snošajeva, ali oni koji u njima učestvuju nemaju pri tom isti doživljaj. Muškarci i žene razlikuju se dakle u biološkoj strukturi mozga, pa u razmišljanju a onda naravno i u emocijama. Zaključak je da koliko god par bio zaljubljen i dobro se slagao, mora da shvati da  će njihovi mozgovi uvek drugačije da razmišljaju što će neminovno da utiče na ljubav.

mozak je kriv za sve

mozak je kriv za sve

“Mozgovi muškarca i žene”, tvrde naučnici, “najvažniji su organi kada je u pitanju ljubavna požuda. Tu se rađa želja, prerađuju se erotska osećanja i memorišu se iskustva. Već 30 godina je poznato da leva racionalna polovina mozga kod žena ima do 30 odsto više neuronalnih veza sa desnom intuitivnom polovinom nego kod muškaraca. Nova istraživanja su pokazala da su cerebralne razlike još veće. Muški mozak ide ka rešenju zadatka, dok se ženski u istom procesu aktivira u više domena, u obe polovine mozga. Muškarac brzo donosi odluke usmerene ka određenom cilju, dok je žena orijentisana na komunikaciju, spontanost i razumevanje”.

Te razlike u mozgu ne utiču samo na različit način razmišljanja već određuju i seksualne prohteve i doživljaje kod suprotnih polova. Time se mogu objasniti mnogi manji i veći zbunjujući nesporazumi do kojih dolazi između muškaraca i žena.

“Muškarci bi pre svega želeli da budu dobri ljubavnici i njihova parola glasi: rafinirana tehnika je zagarantovan uspeh”, kažu naučnici i dodaju: “Nasuprot tome, žene sanjaju o spontanim emocijama i veruju da su njihova osećanja ključ za stapanje u jedno biće”.

Od toga definitivno zavisi i seks pa i orgazam: “ženska seksualna kulminacija liči na serpentine koje vode do vrhunca, dok je uspon muškarca brz, on hrli kao strela pravo ka cilju”. Žene su raznolikije u svojim seksualnim prohtevima, ponekad vole romantiku, a nekad malo grublji seks, a muškarci uvek reaguju na određene izazove, a najčešće je dovoljno da vidi čak i samo lepo građeno žensko telo.

“Posle lepe ljubavne noći, žene se sećaju čak i boje posteljine, dok muškarci često ne mogu da se sete kakve su bile oči partnerke. Ali zato je pouzdano da muškarci u proseku, pri jednoj ejakulaciji ispuste između 2,5 i  šest      mililitara semena koje sadrži između 150 i 600 miliona spermatozoida”, potvrđuju naučnu tezu i istraživači anketari.

Starost

Budi nadu u jednakost

Istraživanje koje je sprovela Asocijacija za reprodukciju profesionalnih lekara SAD, (Association of Reproductive       Health Professionals) ukazala je da urođene razlike u mozgu muškaraca i žena, mogu da se ublaže.

U eksperimentu izvedenim nad 1000 osoba iznad 50. godine dobijeni su sledeći podaci: njih 72 odsto zadovoljno je svojim seksualnim životom a 61 odsto zadovoljniji je svojim seksualnim životom nego u mladenačkoj dobi. Od seksualno aktivnih ispitanika, više od 70 odsto njih reklo je da vodi ljubav najmanje jedanput nedeljno. A čak 63 odsto muškaraca i 58 odsto žena veruje da suprotni pol, starenjem postaje    privlačniji.

Iz toga proizilazi da teza naučnika o eventualnoj promeni u mozgovima muškaraca i žena, možda može da opstane. Oni dakle kažu: “ljudski mozak nije ni izdaleka dovoljno iskorišćen i spreman je da prima nove podatke. Zato se može pretpostaviti da će i po pitanju seksa početi da reaguje na drugačiji način ako muškarac i žena budu dovoljno često otvoreno vodili ljubav, jer nova iskustva dovode do novih neuronalnih spojeva”.

Poljubac

Kulminacija na usnama

Prema izveštaju Kinsej instituta, najbolji način da se usklade muškarac i žena je strastveni poljubac. Nad njim se oboje isto  “istroše”. “Košta ih” 6,4 kalorija po minuti. Naučnici su kao poređenje dali podatak da se za džogiranje po šumskom putu istroši 11,2 kalorije  za minut. Za jednostavan poljubac dodirivanjem usnama, kod oba pola se aktivira samo dva mišića lica. Ali ozbiljan, francuski poljubac, aktivira sva 34 mišića lica.

zp8497586rq
Share

Knjige, tekstovi, intervjui…