Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Odlomci iz knjiga Vlaška magija 1 i 2 -MAĐIJANJE UZ POMOC ZVEZDE DANICE

        

MAĐIJANJE UZ POMOC ZVEZDE DANICE

Piše Jasna Jojić

Vlaške vračare iz Timočke krajine i Homolja, svakodnevno i javno izvode uobičajene ljubavne rituale na rekama ili po kućama. Neretko se međutim, bave i manje poznatim obredima kakvi su tajnoviti razgovori sa nečastivim, izlasci u šetnju sa đavolčićima, druženje sa vampirima i demonima, kontaktiranje sa nebeskim telima, poput Meseca, Sunca i zvezda… Tada uglavnom, u svrhu ljubavi, bacaju ili skidaju čini sa ljudi. Ipak, nije nezamislivo da se ponekad toliko zanesu da preuzmu ulogu same sudbine, i da vezuju ljude međusobno ne mareći za njihove želje.

– Opšte je mišljenje da su do ovog stupnja psihičkih moći stigle, ne samo zahvaljujući urođenoj vidovitosti ili predodređenosti da se bave čudima, već i zbog načina i mesta na kojima izvode svoje rituale – objašnjava etnolog-amater i publicista., Zlatimir Pantić, iz Štubika kod Negotina.

Poput druida  i šamana, i one svoje vrlo delotvorne rituale i obrede izvode uglavnom noću i deluju tamo gde se okupljaju njihovi čudni saveznici sa drugih planova: vile, demoni i drakovi.

Ta saborišta  psihičkih moćnika u Timočkoj krajini su tajnovite rečice, odavno napuštene kuće, oronule vodenice, temelji starorimskih svetilišta i srušenih crkvi. Posebnu snagu njihovim činima daju i lokacije gde su se odigrala ubistva, samoubistva,  napuštena groblja ili sto letno stablo bez krošnje. Sva ta mesta, vrlo delotvorna za bacanje i skidanje čini su, od davnina se, kao i danas, koriste i za “komunikaciju” sa nebeskim telima. Posebno,  kako su nam rekle vračare sa  iskustvom, sa njih najradije bacaju ljubavne čini crpeći energiju od zvezde Danice…

“Ritual prvo izvodi sama vračara a potom u njegove tajne uvodi i osobu koja je naručila čini”, pričala je Desanka Perić iz Bora, nedavno preminula sa epitetom jedne od najmoćnijih vlaških vračara: “Ti se obredi izvode uglavnom za devojke i mlade žene jer se nebeska sila zvezde Danice, odnosno Severnjače, ili kako je sada i kod nas zovu, Venere, tradicionalno tretira kao zaštitnica ženskog roda. Ova se magija inače baca i preko ogledala, mada je to opasnija varijanta jer se preko nje rizikuje dubok prodor u svet viših sila i duhova umrlih. Zato se češće koristi blaža varijanta gledanja u zvezdu, u onim satima kada je ona na istoku”….

Desanka me je izvela na raskrsnicu oko deset sati uveče i pokazali mi zvezdu koja je blještala a u koju je trebalo netremice da gledam – ispričala nam je Jelena M. iz Beograda koja je 1999. godine ozbiljno patila zbog raskinute veze sa Milanom, i rešila da potraži pomoć. – Prvo je dugo sama nešto tiho pričala, a potom mi je naredila da, ne skidajući pogled s’ neba, tri puta izgovorim reči:

– ‘Tražim do ludila u mene zaljubljenog sina Milana. Pamet sam mu uzela, omađijala sam ga. Mir sam mu uzela, omađijala sam ga. Strpljenje sam mu uzela, omađijala sam ga. Srce sam mu uzela, omađijala sam ga. Kada spava da ne spava, kada jede da ne jede, kada pije da ne pije, dok mene Jelenu ne vidi, da se ne smiri’., prisećala se Jelena i nastavila:

– Kad smo završile rekla mi je da ćemo ritual ponoviti još dve večeri i da potom mogu kući da čekam rezultate.

Sa saznanjem da je moć zvezde Danice, odnosno planete Venere, da prenosi energiju, Jelena se posle tri dana vratila u Beograd gde je sačekalo niz poruka od Milana. Dve godine kasnije, kad je otputovala u Cirih i zaljubila se u jednog Švajcarca, ostavljeni Milan bio je na ivici nervnog sloma. Zvao je i proganjao svoju bivšu devojku. Na sreću, ona se prisetila zašto je on, čak i na tako velikoj udaljenosti i posle toliko vremena, opčinjen. Prvom prilikom kad se vratila u domovinu, potražila je Desanku. Saznavši da je ona umrla, obrela se kod druge vračare i zamolila da oslobodi Milana. Sada je kaže i on bolje a ona se najzad oslobodila napasti koju je sama prizvala – ljubavi. Danas s ponosom kaže da potpuno veruje u onu drevnu budističku mudrost – pazi šta želiš, možsda ti se i ostvari !.

                        Odlomci iz knjiga  «Vlaška magija» 1 i 2, Jasne Jojić.

                        U sledećem odlomci – Prizivanje sreće belim lukom)

 

 

ANTRFILE

Kako do knjige

Originalne knjige „Vlaška magija 1“, „Vlaška magija 2“, „Čuda vlaške magije“, „Magija biljaka – i lek i amajlija“, „Magijski kalendar za srećne dane“ i sve druge knjige čiji je autor Jasna Jojić naručuju se na telefone:  065/ 216-416-0  i  011/ 2452- 019 i kupuju na kiocima „Future plus“ i u „Maxi“ i „C marketima“. Knjige Jasne Jojić koje se prodaju preko internet sajtova,  na uličnim tezgama i u drugim kioscima i prodavnicama, su pirati – falsifikati i u njima nećete čitati originalne tekstove Jasne Jojić

Antrfile

ČUDOTVORNI PASULJ

“Devet zrna pasulja i malo soli preliju se vodom a potom zamotaju u tri krpice. Kad devojka želi da omađija momka treba da veže te smotuljke oko sebe i izgovari: ‘Ne motam ovaj pasulj već motam mog dragana (ime)’. Potom priđe ognjištu, ili pred zapaljenu sveću (pre toga upaljenu pa ugašenu u crkvi), tri puta dune u vatru ili plamen, i kaže: ‘Iz mene huka, u mog (ime voljenog) muka. Kako pasulj puca tako srce (ime voljenog) za mnom kuca”, otkrivala je Desanka Perić, drevni ritual.

.Antrfile

ŠIPURAK PREPOZNAJE UROKE

          Za “dijagnosticiranje stepena uroka crnomagijaških vračara”, bele gatare iz Timočke krajine, kako kažu, preporučuju recept koji svako može da primeni. Osobu kojoj je loše, tokom napada nervoze, besa ili u depresiji, treba izmeriti crvenim koncem. S njim se ode do prvog grma divlje crvenme ruže, po mogućstvu u vreme kad na njemu ima šipuraka, i ubere se grana iste te dužine. Ona se stavljala na pod, ispod kreveta unesrećenog, i drži se 40 dana na novinskom papiru koji se svako jutro prska toplom vodom. Ukoliko se nakon toga grančica smanji, to je pouzdan znak da je osoba žrtva uroka i da će ozdraviti.

      Sem šipurka, na sličan način se u vlaškoj magiji  koristi i lešnik, beli luk, neven, peršun i još niz biljaka koje su nam pri ruci, o čemu će biti reči i u sledećim nastavcima ovog feljtona nedeljnika “Kontra”.

        Biljke su inače osnova svake magije, može se zaključiti iz originalnih pergamenata i spisa koji su ostali još od vremena pre pet hiljada godina, iz Vavilona, starog Egipta, Asirije, stare Grčke i Rima… Kolika je njihova važnost u životu svakog od nas i kako te moći biljaka možemo iskoristiti i za lek i za amajliju, govore o stotine dela čuvenih antropologa, etnologa i antropozofa poput Rudolfa Štajnera.

 

Share

Knjige, tekstovi, intervjui…