Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Odlomak iz knjiga Vlaška magija 1 i 2 -KAKO ŽENE VEZUJU MUŠKARCE

KAKO ŽENE VEZUJU MUŠKARCE

Piše Jasna Jojić

  “Crven končić i kapljice krvi – najači su za muškarca okovi!”

 Dok vračaju zbog ljubavnih svezivanja, izgovaraju brojeve: 3 – simbol seksa, 7 – broj ljubavi i  9 – kontakt sa višim silama.

Osećaj da je slepljen za samo jednu ženu i da bez nje ne može da diše, poznat je mnogim muškarcima, a većina njih nema logično objašnjenje za njega, pričaju vlaške vračare iz istočne Srbije kad im se pomene reč vezivanje. One još dodaju da u takvo stanje muškarca dovodi žena koja uz pomoć vračare na njega baca čini zbog posesivnosti, strašne ljubomore ili osvete. Kad o ovoj pojavi u vlaškoj magiji piše etnološkinja Zorica Divac, ona kao ilustraciju navodi i reči jedne svoje sagovornice iz Gamzigradske banje kod Zaječara: “Mog prijatelja je ljubavnica vezala gvožđem, kako je ne bi varao sa svojom suprugom. Čovek se čak i šlogirao. Nijedan lekar nije mogao da mu pomogne. Tek kad je saznao za magiju, ljubavnica ga je, pod pretnjom, odvezala i on se oporavio”.

Postoje i primeri kada žena vezuje svog muža da bi dobila slobodu za raznovrsniji ljubavni život. I to obično obave vlaške vračare koje, za razliku od drugih, ovu vrstu čini ne nazivaju crnomagijaškom. One ne boluju od takvih predrasuda, jer smatraju sebe pozvanima da pomognu svakome ko im se obrati za pomoć.

Svoje psihičke moći Vlajne za ove potrebe upotpunjuju raznim korisnim rekvizitima poput konca, igle, biljaka, ljudske krvi, pepela, balege. Bitni brojevi u bajalicama koje izgovaraju dok vračaju zbog ljubavnih svezivanja su trojka – simbol seksa, sedmica – broj ljubavi i devetka, – kontakt sa višim silama. Od boja se koriste crna koja upija i crvena koja ograničava, svejedno štiti li od upada pozitivne ili negativne vibracije. Izbegavaju samo zelenu koja oslobađa.

Blaži oblik vezanosti muškarac može da doživi i ukoliko je bio žrtva zanimljivog magijskog rituala sa prstenom. Po zapisu etnologa dr Aleksandra Nicića i dr Jovana Protića, žena sa kojom muškarac ima seksualni odnos, pogleda ga dok spava kroz prsten zamočen u menstrualnu krv. Muškarac nakon toga oseća stalnu potrebu za njom, žiganje i trnjenje ispod pleksusa. Razvezivanje se vrši na kućnom pragu kada vračara muškarcu veže noge konopcem i onda ih munjevitim pokretom razveže.

Vlaška magija jedna je od retkih, kažu, koja vezuje i na daljinu. Kada ošacuju muškarca koga žele, a sa njim još uvek nisu stupile u fizički kontakt, žene u Rudnoj Glavi pored Majdanpeka služe se obredom sa crnim koncem. Sačeka da željeni naiđe i dok skoncentrisano gleda u njega, na koncu vezuje devet čvorova uz neku od u ovoj knjizi citiranih basmi….

Najjače dejstvo među rekvizitima za izazivanje impotencije, međutim, imaju predmet uzeti sa pokojnika. To su maramica na kojoj se sakupljala izlučina iz usta umrlog u periodu između smrti i ukopa, prsten sa njegove ruke, igla i konac. Do njih se teško dolazi jer pokojnika rodbina budno čuva, baš zbog moguće zloupotrebe njegovog energetskog stanja za “nečiste” radnje. Ali se vračare, vođene domišljatošću i iskustvima naših dalekih predaka, ipak snađu. Ušunjaju se i neprimetno u odelo umirućeg zabodu špenadlu. Vade je kada bolesnik umre i još dugo nakon toga koriste je za obrede. Ženi koja bi da veže ljubavnika, vračara ustupi iglu i ova treba da svog dragana bocne u stražnjicu i to u trenutku orgazma kada on tu bol neće osetiti. Mađija, kažu, počinje odmah da deluje, a da žrtva kasnije ne zna da objasni šta joj se to tako neobično desilo i kada je to “vezana”. Bez tog podatka, međutim, retko da ga koja druga vračara može osloboditi pritiska.

Najupornije savremene vlaške vračare, koje su poslednjih decenija smešale tradicionalno iskustvo svojih predaka i hrišćanske, preciznije, pravoslavne običaje, za odvezivanje muškaraca traže pomoć i od svete deve Marije. Mole se Bogoridici dok vračaju ali su im, za svaki slučaj, pri ruci i užarci kojima započinju obred, gvozdeni nož da «iseku vezu», tamjan da oteraju zle demone, i, beli luk da spreči demonsko angažovanje. Vračare se trude da otkriju bar neki detalj o osobi koja je čini vezivanja naručila i potom vezanog nesrećnika nateraju da pođe u potragu za njom. To je uglavnom badava posao, pa se muškarci često služe pretnjama ili silom prema partnerki za koju sumnjaju da ih je vezala. Tada može doći čak i do tragedija.

Po zapisu Zorice Divac, jedan mladić je često posećivao stariju žiteljku sela Šarbanovac kod Bora. Nakon izvesnog vremena shvatio je da je opčinjen. Nije mogao da opšti ni sa jednom drugom ženom iako su one bile i mlađe i lepše. Tek nakon teških batina, baba je priznala da je vezivne čini zaista napravila i beleg odavno bacila u baru. Jadnik ju je ubio i nakon toga završio u zatvoru. Ali se njegova muškost, nažalost, ni tada nije povratila..

 U sledećem odlomku: MOĆNE LJUBAVNE ČINI

 

OBAVEŠTENJE

»VLAŠKA MAGIJA« PRVI I DRUGI DEO, i ostale knjige Jasne Jojić, naručuju se na telefone:  065/ 216-416-0  i  011/ 2452- 019

POLICIJA NE MOŽE- POMOZITE VI !

MAFIJAŠI među izdavačima godinama nelegalno štampaju i prodaju sve knjige Jasne Jojić a  policija im do sada nije stala na put. Zato vas molimo da knjige „Čuda vlaške magije“, „Vlaška magija“ 1 i 2, „Magija biljaka – i lek i amajlija“, „Magijski kalendar za srećne dane“ i sve druge knjige čiji je autor Jasna Jojić ne kupujete preko interneta i na uličnim tezgama. Legalno one se pradaju samo pozivanjem objavljenih brojeva telefona, na  kiocima „Future plus“ i u „Maxi“ i „C marketima“.

 

 

ANTRFILE

UGLJEN KOJI PALI

Najiskorišćeniji eksponat u ovim ritualima, kao i u celoj vlaškoj ljubavnoj magiji (kako će se to videti u sledećem broju »Kontra«) jeste katanac. On se, kao simbol nečega što se da zabraviti i otključati, koristio odvajkada na svim prostorima Planete i u svim kulturama. U svojim ga knjigama pominje i Frejzer kad opisuje običaje plemena u Africi i Amazoniji poredeći ih sa običajima drevnih Kelta i Germana.

Brava, katanac i ključ služili su u magiji vezivanja i razvezivanja i u obredima Starih Grka koje opisuju mnogi istoričari. Uz katanac, najkorišćeniji rekviziti po običajima iz Srbije koje je zabeležio profesor Veselin Čajkanović, je ugljen koji u magiji simboliše ono što pali i bosiljak koji svojim aromatičnim mirisima opija.

 

Share

Knjige, tekstovi, intervjui…