Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Odlomci iz knjiga Vlaška magija 1 i 2, Bračne nesuglasice i rastanci

 

DO RAZVODA ZBOG PUŽA BLIZANCA

Piše Jasna Jojić

 

Bajanje za oslobađanje od zlih čini sa dobrim silama, većina vlaških vračara radi na pragu svoje ili na kućnom pragu žrtve. U posudi se, grančicom bosiljka i malim nožem sa crvenom drškom, oko kojih su obavijeni devet raznobojnih končića, mešaju: šećer, so, crvena paprika i tamjan,  i priziva se Šumske majka, ili Muma Paduri, najači demona magije Timočke krajine.

Dok baje vračara klima glavom napred-nazad i svoje kretanje prati ritmično izgovaranom basmom: “Dođoh da se požalim na velike vradžbine, na velike magije, na zle snove, na paganluke teške. Kako znaš da rasturiš sve što je stvoreno, tako znaš da sastaviš sve što je odvojeno….“

Bajalice koje ovako počinju mogu biti pune kletvi, posebno kad vračara oseti da je nečija veza rasturena ljudskom zlobom a ne voljom sudbine. Ne libe se da pomoću rituala spoje razdvojene ljubavnike ili supružnike.

Ovu vrstu bajalice je za Mariju M. iz Bora tri puta po tri dana izvodila baka Ikonija iz zaseoka Klokočevca kod Donjeg Milanovca. A onda su, kaže nam Marija, svi njeni problemi nestali.

– Ikonija me je podučila da se kod bračnih svađa može intervenisati na još nekoliko načina – objašnjava Marija. –  Kad je muž neveran treba ga očistiti od zlog duha koji je za njega neko prizvao. To se čini srpom obmotanim kučinom. Kučina se zapali nad glavom onoga kome se baje i potom se nečastivi priziva sa ‘otpadniče, krvopijče, kostolomče, mesožderče’.

Kad se zloduhu skrene pažnja,  oštrim glasom se isteruje iz ušiju, iz usta, iz glave, iz creva, iz ruku i nogu obolelog čije se ime sve vreme pominje u bajalici. Zloduha onda treba još oštrijom vikom uputiti u gustu goru telelesku gde ima da se jede i da se pije i spava u medenoj ložici.

– Kada se bajanje dovrši, – nastavlja Marija, – gar koji se nakupio od izgorele kučine zamuti se sa malo vode i bolesnik treba da popije tri gutljaja. A ukoliko se ritual radio bez znanja obolelog, primera radi samo nad njegovom slikom ili delom odeće, onda onaj ko je raščinjavanje naručio, nosi vodicu kući i obolelom podmetne da popije kroz kafu, crno vino ili neki tamni sok. Mada se žene obično posluže i time da obajanu tečnost zamese u neku ukusnu đakoniju kojoj primera radi, njihov muž ili sin opsednut nepoželjnom devojkom, ne može da odoli.

Mir u kući međutim često od vračara, mole i muževi. Zato vlaška magija daje recept kojim se mogu poslužiti i prevareni muškarci. Glavni rekvizit tog obreda je jaje od kukavice. Onaj ko ga naruči od vračare, prisustvovaće ritualu u kome se kukavičje jaje izbuši iglicom na vrhu i  potom duvanjem isprazni. U šuplju ljusku stavljaju se dlačice koje je ispod svog i pazuha svoje žene iseckao i doneo prevareni muž. Rupicu na jajetu vračara zalije voskom i daje ga nesrećniku sa uputstvom da ga u gluvo doba noći odnese u neki skroviti deo njihovog stana ili ga sakrije u šupljini na zidu kuće.

Ukoliko pak, bračni par zajednički poželi da se zaštiti od iskušenja neverstva, treba da pođu u potragu za vrlo retkim puževima blizancima koji nose dve slepljene kućice, i da nađu slepog miša. Vrhove njegovih krila treba pažljivo odseći (tako da miš može i dalje da leti) potom ih staviti u u šupljine puževih kućica i zaliti ih voskom. Na vrhu kućica zagrejanom iglom probuše se dve rupice i kroz njih se provuče lančić kako bi se amajlija nosila oko vrata. Muškarci amajliju pripremaju tako što vrh desnog krila stavljaju u levu kućicu puža bliznaka, a žene obrnuto.

– Ova amajlija se međutim mora dobro čuvati jer ukoliko dođe u ruke nekome ko bračnom paru želi zlo, dovoljno je da se amajlija slomi i da u porodici zavlada haos – upozorava Marija. – Baš se to desilo mojoj rođaci koja se inače dugo sama bavila magijom.

(Odlomci iz knjiga  «Vlaška magija» 1 i 2, Jasne Jojić.  U sledećem odlomku: Čini protiv preljubnika )

 

ANTRFILE

Kako do knjige

Originalne knjige „Vlaška magija 1“, „Vlaška magija 2“, „Čuda vlaške magije“, „Magija biljaka – i lek i amajlija“, „Magijski kalendar za srećne dane“ i sve druge knjige čiji je autor Jasna Jojić naručuju se na telefone:  065/ 216-416-0  i  011/ 2452- 019 i kupuju na kiocima „Future plus“ i u „Maxi“ i „C marketima“. Knjige Jasne Jojić koje se prodaju preko internet sajtova, na uličnim tezgama i sajmovima, u drugim kioscima i  STR prodavnicama, su pirati – falsifikati i u njima nećete čitati originalne tekstove.

Antrfile

Bajanje na stepeništu

Po zapisu etnologa Slavoljuba Gacovića, među Vlasima je jako cenjen ritual “Ku potula” koji se izvodi na stepeništu. Na svaki stepenik redom, od prvog pa sve do kućnog praga, stavi se oblutak donet sa reke. Vračara ga, da vrati mir u porodicu, gazi levom nogom i vrteći  levo desno maše maramom na sve strane izgovarajući basmu: “Polako, polako, konju nad konjima, jednom se napregni celu carevinu da smiriš. Polako, polako, kako smiruješ krave u stajama, ovce u oborima, pse u krtozima, ptice u gnezdima, ljude u selima, muževe u svojim krevetima, tako i (ime onih koji su naručili ritual) da smiriš”.

Bajalica se izgovara tri puta a potom se na marami  vežu  tri čvora. Čini se na isti način bacaju svakodnevno na po jednom stepeniku tako da se do prvog utorka dođe i na sam prag kuće. A potom se bajanje sa vezivanjem čvorova ponavlja ponovo u četvrtak i subotu. Vračara kasnije maramu kojom je raščinjavala, pokloni osobi za koju je radila. Uputi je da spava zabrađena sve do sledećeg utorka do kada su zle čini sigurno razbijene a tragedija pouzdano izbegnuta.

zp8497586rq
Share

Knjige, tekstovi, intervjui…