Knjige – magija, mitologija, religija
Telefon: +381 (0)65 216 416 0

Andropauza kod muškaraca isto je što i klimaks kod žena

klimaks i trzavice

klimaks i trzavice

 MUŠKARCI: Neće da priznaju al' opasno pate

 ŽENE: Čine sve da ga se oterase

 Psiha: raste stomačić – krcka sujeta

Tuga – sindrom napuštenog gnezda

Piše Jasna Jojić, objavljeno u Kompaniji „Novosti“, 2007.

Vicevi koji se često prave na račun ravnopravnosti žena i muškaraca sve se više odnose i na muški klimaks koji jači pol uglavnom neće da prizna. Nauka je međutim neumoljiva – muški klimaks nije poražavajuća mit koji su izgradile feministkinje već pojava, u medicini nazvana andropauza.

Sam termin je skovan još četrdesetih godina 20. veka ali pošto su muškarci predstavljali i većinu u lekarskim društvima, nisu želeli da priznaju ni pojavu, a kamoli njeno ime. Tako je termin andropauza u medicinsku literaturu službeno ušao deceniju kasnije, polovinom 50-ih prošlog veka. Nešto kasnije andropauza proglašena je bolešću, kao i klimaks kod žena, i sada se vodi na zvaničnom spisku poremećaja zdravlja za koje treba dozirati lekove. 

Istraživači su definitivno napisali i anamnezu andropauze. Zaključak je da sa godinama, muškarac stiče iskustvo i dostojanstvo, ali to starenje jačeg pola ima i negativne strane. Šta više, na sajtu Svetske zdravstvene organizacije piše da su simptomi tog perioda intenzivni i mogu biti vrlo neprijatni i pogubni po zdravlje: “Gubitka energije, smanjenje polnog nagona i naglih promena u raspoloženju, oduvek su smatrani prirodnim delom života muškaraca u srednjim godinama, ali, u poslednje vreme lekari ih ipak kategorizuju kao bolest kod koje treba pružiti pomoć. Ti simptomi andropauze označavaju prekretnicu u životu muškarca, jer njihov organizam počinje da luči drugačiji odnos hormona, nego do tada”.

Dakle, laboratorijski je dokazano da “u istim godinama života u kojima kod žena dolazi do pada proizvodnje estrogena, (najčešće u kasnim četrdesetim i ranim pedesetim), muškarcima  počinje da nedostaje testosteron”.

Međutim, postoji bitna razlika: dok je menopauza neminovna, i pre ili kasnije zahvati svaku ženu sa vrlo teškim psiho-somatskim simptomima, andropauza kao da bira žrtve. Neki pripadnici jačeg pola samo podetinje a nekima je zdravlje ozbiljnije narušeno.
Lekari kažu da “već nakon tridesete godine života, kod većine muškaraca dolazi do pada testosterona tempom od 10 odsto za jednu deceniju”. Ili u proseku, svake godine muški organizam luči jedan odsto testosterona manje, nego prethodne.

E, kada se taj procenat uveća, i nivo osnovnog muškog hormona počne još brže da opada, stručnjaci to drastično spuštanje zovu  andropauzom.

Inače, testosteron je hemikalija koju muški organizam prirodno proizvodi u testisima i odande ga odašilja po celom telu. U drugim organima on reguliše metabolizam, proizvodnju ćelija, pomaže kod rada jetre i ima još niz vrlo važnih funkcija, neophodnih za očuvanje zdravlja. Tako da usporavanje nastajanja testosterona ugrožava sve njih.

Ipak prava vrednost testosterona, piše na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, je njegova uloga u seksualnom životu muškarca.

Testosteron je prosto nužan za postizanje erekcije i regulaciju polnog nagona. Zato je prvi i svakako jedan od najneugodnijih efekata andropauze upravo slabljenje želje za seksom. Ali, još gore je što, čak i kada muškarac uspe da natera sebe i ponovo se aktivira na tom polju, njegov najmanji mišić neće da sluša. Ima dakle problem sa samom erekcijom pa je zato neophodno da ose javi lekaru i potraži pomoć. Jer, na sreću, ona je sada moguća.
Po preporuci lekara, svaki muškarac nakon tridesete godine mora biti svestan da postaje potencijalni kandidat za andropauzu. Te šanse se povećavaju kod osoba koje rade intelektualni posao, em su zaokupljeni, em samo sede. Kada se na to dodaju nezdrava ishrana, pa onda dežurni krivci: stres, alkohol, pušenje, droga, prevelika upotreba lekova…bolest je sigurno na putu.

Sada je medicina napredovala i nađena je terapija koja se prepisuje čim se dijagnosticira andropauza. Simptomi se ublažavaju sa nekoliko vrsta tretmana, dodavanjem hormona testosterona u raznim oblicima, preko krema, gelova, tableta…

Škakljivo je samo pronaći pravu dozu pa se svakome preporučuje da po savet ode kod lekara. Jer premalom dozom ne postiže se ništa a preteranom može doći do nuspojava koji su inače povezani s uzimanjem steroida, kao što su akne, ćelavost, rast prsa,… i daleko ozbiljnijih kao što je oštećenje jetre. 
Naravno, terapijom se može samo usporiti gubljenje testosterona i ublažiti posledice andropauze. Zapravo se tek dobija na vremenu, kako bi muškarac bio spremniji da se prilagodi i kako andropauza ne bi došla previše naglo. Jer posebno pad seksualnog nagona i erekcije mogu imati višestruko traumatično dejstvo na psihu, što odmah dovodi do pada samopouzdanja, promenu ponašanja i rušenja kvaliteta ostalih životnih resora.

Muke: k’o bez droge

Sve donedavno lekari nisu mogli da sprovode pouzdana testiranja za određivanje nivoa testosterona. Sada kada se ovaj hormon lako meri u laboratorijama, hemičari tvrde da se po iskazima  pacijenata, osećaji pada nivoa testosterona mogu uporediti sa osećanjima skidanja organizma sa alkohola, jakog sedativa ili steroida: “Posebno što nakon tridesete godine života, s usporavanjem proizvodnje testosterona dolazi i do povećanja produkcije globulina (SHBG), koji za sebe veže polne hormone, tako da telo može iskoristiti samo ono što od testosterona preostane. Većina muškaraca i dalje ga ima dovoljno, ali kod otprilike  30 odsto njih, procenat vrlo brzo postane nepovoljan i dolazi do jake andropauze sa drastičnim simptomima”.

Psiha: raste stomačić – krcka sujeta

 

Na mentalnom planu, većina muškaraca u andropauzi oseti i brojne promene u emotivnom životu i ponašanju. Osim gubitka seksualne želje i moći erekcije, opada im i nivo energije. “Slabi  interes za stvari koje su se nekada doživljavale strastveno – bez obzira da li se radi o sportu, biznisu, brzim vožnjama i lepim kolima, kućnim poslovima…” upozoravaju lekari i dodaju da se andropauza odražava i u na izgledu. Sve u svemu: dolazi do pada samopouzdanja i želja za dokazivanjem, raspoloženje u nekoliko minuta menja od euforije do razočarenja, i sve je više nervoze i razdražljivosti. Kako okolina sve to primećuje i zamera, muškarac koji ne ode bar po kakvu takvu pomoć, može računati na opasan slom sujete.

Uz sve to muški klimaks dovodi i do gubljenja mišićne mase i povećavanja udela masnog tkiva na gornjem delu tela – otprilike dakle do istih simptoma koje imaju korisnici steroida kad prestanu da ih uzimaju. Rastu stomačići.

ŽENE: Čine sve da ga se oterase

Za razliku od muškaraca koji ne žele da priznaju da i za njih postoji klimaks i pauze u aktivnostima, žene to, 'oće-neće, moraju. Njihov pad krivulje životne aktivnosti propraćen je jasnim simptomom – gube menstruaciju, odnosno jedinu vidljivu pojavu po kojoj se i razlikuju od suprotnog pola. 

Klimaks je period koji traje od 15 do 20 godina. Lekari kažu da sada može početi već pred 40. godinom života i trajati čak do posle 60. “U tom periodu žensko telo prolazi kroz tranziciju od sposobnosti do nesposobnosti za reprodukciju jer je klimaks uslovljen opadanjem funkcija jajnika”.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da se  klimakterične promene događaju i u mnogim drugim telesnim tkivima i sistemima. Najveći među njima je prekid menstruacije. Ovo se u proseku događa za vreme dovogodišnjeg perioda koji počinje oko 47 godine. Ali, “iako žena stari, hipofiza nastavlja normalnu proizvodnju svojih hormona (FSH i LH). Pošto biološki već ostareli jajnici  nisu sposobni da odgovore na hormone hipofize, nastaju mnogi problemi”. Jajnici ne mogu da odgovore zahtevu hipofize (FSH), da stvaraju jajašca i proizvode seksualne hormone estrogen i progesteron. I dolazi do borbe  žlezdi sa unutrašnjim lučenjem što stvara potpunu hormonsku neuravnoteženost.
Otuda strašni simptomi koji počinju “naletima vrućine”, takozvanim valunzima. Taj simptom žene opisuju uglavnom kao “iznenadni talas toplote” ili “navalu krvi iz stomaka prema lucu”. Žena se uglavnom preznoji, pocrveni a kada nalet prođe može osećati jezu i drhtavicu.

Naleti mogu trajati od nekoliko sekundi do pola sata i kod pojedinih se pojave nekoliko ili čak mnogo puta dnevno. Česti su i noćni, što izaziva nesanicu i strah od spavanja.
Propratni simptomi valunga su glavobolje, vrtoglavice, drhtavice, bolovi u zglobovima i slabljenje vida.

A onda i strašniji, poput mučnina i jakih povraćanja, osećaja gušenja, srčane aritmije… Dugoročni efekat opadanja nivoa estrogena je osteoporoza, pri kojoj kosti postaju porozne i krte.
Na sajtu Svetske zdravstvene organizacije piše da su u istraživanju sprovedenom u Londonu na 638 žena starosti od 45 do 50 godina, 30 do 50 procenata prijavile i jake depresije, osećaje straha, plačljivosti.

Psiholoski problemi menopauze ukljucuju iritabilnost, anksioznost, nervozu, nemogućnost koncentracije i zaboravnost. Psiholozi B. Neugarten i R. Kraines proučavale su simptome kod žena raznih starosnih grupa. Zaključile su da adolescentkinje i žene u menopauzi imaju slične simptome i isti broj njih. Dame u godinama pokazale su povećanje u samo pet kateogorija psiholoških simptoma: glavobolja, iritabilnost, nervoza, osećaj tuge, i osećaj gušenja.

A, ginekolozi su pregledima utvrdili da se za vreme klimaksa događaju i fizičke promene u vagini. Nedostatak estrogena izaziva smanjenu kiselost vagina što je čini podložnijom infekcijama.

“Pošto je međutim estrogen odgovoran i za održavanje sluzavosti membrana zidova tog organa, sa njegovim opadanjem  javlja se i opadanje vaginalne lubrikacije (pohotljivih grčenja) za vreme uzbuđenja, i vaginalni zidovi postaju manje elastični. Obe pojave doprinose da mnoge žene tokom klimaksa imaju bolni seks (penilno-vaginalni odnos).

“Pojedine žene ne komuniciraju sa svojim partnerima o ovoj neugodnosti i ne odlaze kod lekar, umesto toga pate tiho i stvaraju averziju prema seksu”, napisao je seksolog dr Morokof i dodao sledeće zaključke:
1. Većina žena nastavlja da ima seksualne odnose i uživa u njima i za vreme i nakon menopauze.
2. Postoji određeno opadanje u seksualnom funkcionisanju, u proseku, za vreme menopauze, a naročito nakon poslednjeg perioda.
3. Estrogen može biti povezan sa opadanjem seksualnog funkcionisanja, iako nije potpuno jasno kako se to događa.
4. I muški hormon testosteron, kojeg u daleko manjoj dozi imaju i žene, takođe je važan – i žensko seksualno funkcionisanje može opasti ako je nivo testosterona smanjen, primera radi ukoliko su jajnici operisani i uklonjeni.
Na sreće, kažu lekari, mnogi od ovih simptoma mogu se ublažiti raznim nutricionističkim preparatima i hormonalnim lekovima. Samo se dame trebaju javiti lekaru.

Tuga – sindrom napuštenog gnezda

Jedan od najačih psiholoških simptoma koji spopada žene u klimaksu jeste jak osećaj tuge. Psiholozi i ginekolozi složili su se da je to posledica biološke neravnoteže hormona u zrelim godinama koja se poklapa sa promenama u životu žene majke.  Tu su pojavu nazvali “sindromu napuštenog gnezda”, jer ih tiga pored estrogena opseda i zato što im deca napuštaju dom a one su svesne da je gotovo sa ulogom majke.

zp8497586rq
Share

Knjige, tekstovi, intervjui…